ua en ru

Вбивство Фаріон: суд обирає підозрюваному запобіжний захід

Вбивство Фаріон: суд обирає підозрюваному запобіжний захід Фото: підозрюваний у вбивстві Ірини Фаріон (РБК-Україна)

Галицький суд Львова обирає запобіжний захід підозрюваному у вбивстві мовознавиці Ірини Фаріон. Ним є 18-річний уродженець і мешканець Дніпра, якого вчора затримали правоохоронці, а вже сьогодні оголосили підозру.

Що відбувається в суді станом на зараз - читайте в матеріалі РБК-Україна нижче.

Хронологія подій

19:22. Підозрюваний у вбивстві Фаріон зробив першу заяву для ЗМІ. Після засідання суду він поспілкувався з журналістами та заявив, що "нічого не робив" з Фаріон та "нікого не вбивав". Водночас відмовився коментувати ставлення до неонацистських організацій та до Росії через "поверхневе знання історії", але запевнив, що "максимально негативно" ставиться до російського режиму.

18:47. Адвокат планує подавати апеляцію на рішення Галицького суду Львова.

18:32. Суд обрав підозрюваному запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці без права внесення застави.

18:15. Суддя пішов до нарадчої кімнати, рішення оголосять о 18:30.

18:05. Адвокат попросив суд про цілодобовий домашній арешт для підозрюваного. Свою пропозицію він обґрунтував тим, що у справі нібито мало доказів, які вказують на причетність підозрюваного.

17:49. Прокуратура попросила суд про арешт без застави для підозрюваного. Водночас сам підозрюваний відмовився відповідати на питання судді. Зараз виступає адвокат підозрюваного.

17:33. Адвокат поговорив зі своїм підзахисним. Підозрюваного знову завели до зали суду. Розгляд питання про запобіжний захід знову відновився. Прокурор почав свій виступ.

17:06. До зали суду зайшов адвокат підозрюваного - Ігор Сулима, а також суддя. Засідання знову відновили. Але адвокат попросив про технічну перерву на 5-10 хвилин.

16:40. Підозрюваного знову привели до зали суду. Розгляд питання про запобіжний захід відновлюється.

Вбивство Фаріон: суд обирає підозрюваному запобіжний захід

13:50. У суді оголосили перерву до 16:00. Батько підозрюваного найняв сину приватного адвоката, тож сторона захисту очікує його прибуття. При цьому раніше повідомлялося, що у хлопця буде державний адвокат.

13:49. У відповідь на вимогу судді він назва своє повне ім'я - Зінченко В'ячеслав Федорович та дату народження - 03.04.2006. Він сказав, що на момент затримання проживав у місті Дніпро.

13:44. Засідання суду розпочато.

13:42. Суддя прийшов до зали.

13:30. Фігурант попросив 15 хвилин після суду, під час яких він "готовий розмовляти з усіма журналістами".

13:26. Підозрюваного привели до зали суду.

Фото: підозрюваного у вбивстві Фаріон привели до зали суду (РБК-Україна)

Вбивство Фаріон

Нагадаємо, що 19 липня 2024 року у Львові вбили українську мовознавицю Ірину Фаріон, коли вона чекала на таксі у дворі свого будинку. Зловмисник вистрілив жінці у голову з вогнепальної зброї. Після чого Фаріон госпіталізували у тяжкому стані й провели операцію, вона була переведена до реанімації і була в глибокій мозковій комі та на штучній вентиляції легень. Але через деякий час стало відомо, що медикам не вдалося врятувати потерпілу, 60-річна жінка загинула. 22 липня її поховали на Личаківському цвинтарі у Львові, провести Фаріон в останню путь прийшли тисячі людей.

Зазначимо, що справу правоохоронці перекваліфікували на ч. 1 ст. 115 (умисне вбивство) ККУ. Слідчі розглядають як імовірні версії вбивства громадсько-політичну діяльність мовознавиці та особисту неприязнь до неї. Також не відкидається і можливість російського сліду.