ua en ru

Українці здивували Європу високим рівнем освіти, - демограф

Українці здивували Європу високим рівнем освіти, - демограф Фото: демограф Елла Лібанова (Віталій Носач, РБК-Україна)

Імідж українця за кордоном змінився у кращий бік після початку повномасштабного вторгнення. Зокрема, українські біженці здивували європейців рівнем освіти.

Про це в інтерв'ю РБК-Україна розповіла демограф, академік та директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В.Птухи НАН України Елла Лібанова.

Вона зазначила, до початку повномасштабної війни в європейські країни їхали здебільшого заробітчани. Проте у 2022 році, тікаючи від війни, в Європу виїжджали жінки з дітьми. За її словами, 70% українок, які виїхали, мають вищу освіту.

"Принаймні, у той найстрашніший період весни 2022-го виїздили переважно киянки і харків'янки, жінки з високим рівнем освіти. Загалом до 90% втікачів від війни - це містяни. Селяни за кордон не їхали. З тими, хто виїхав, ми втрачаємо освітній потенціал", - зазначила демограф.

Лібанова додала, європейці кардинально змінили уявлення про українців, особливо здивував рівень освіти.

"Але українців побачили як освічених людей, здатних навчатися. І до цього іміджу дуже додали наші захисники. Мало хто думав, що наші військові так швидко опановуватимуть західну зброю", - пояснила демограф.

Нагадаємо, за оцінками Елли Лібанової, після війни до України повернеться половина громадян, які виїхали на початку вторгнення. Не виключено, що допоможе патріотизм.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.