ua en ru

В Україні понад 3,6 млн переселенців: де їх найбільше та з якими проблемами стикаються

В Україні понад 3,6 млн переселенців: де їх найбільше та з якими проблемами стикаються Фото: Переселенці в Україні (Getty Images)

Міжнародна організація міграції (МОМ) представила результати 17-го раунду дослідження внутрішнього переміщення населення в Україні, у яких розповіли, скільки внутрішньо переміщених осіб (ВПО) зараз нараховується та з якими проблемами вони стикаються.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на голову комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетьманцева.

Скільки переселенців нараховується в Україні

За даними МОМ станом на серпень 2024 року, кількість ВПО в Україні становить 3,67 млн осіб, а 4,39 млн людей вже повернулися до своїх домівок.

Попри те, що у період із квітня по вересень нинішнього року кількість ВПО зросла на 120 тисяч, загалом ситуація залишилася стабільною в річному вимірі. МОМ зазначає, що 11,4% населення України становлять внутрішньо переміщені особи.

Серед переселенців 10% – це неповні сім’ї, у яких є лише одна людина старша 18 років, а інші – не старші 17 років.

Згідно з результатами дослідження, більшість ВПО (69%) не планують кудись переїжджати протягом наступних трьох місяців. Водночас 14% розглядають можливість повернення додому, але понад половина з них планують це зробити лише після завершення війни.

Куди найчастіше переїжджають ВПО

Найбільше переселенців приймають Харківська (13%), Дніпропетровська (12%), Київська (8%), Запорізька області (6%) та Київ (10%). Більшість ВПО приїхали з Донеччини, Харківщини, Запоріжжя, Херсонщини та Луганщини. При цьому дві третини переселенців походять зі східної частини України, а 17% – з південних регіонів.

28% переселенців переїхали у межах своєї області.

Дослідження показало, що 9% переселенців провели щонайменше 14 днів за кордоном через повномасштабне вторгнення, а понад 82% мешкають поза своїм звичним домом вже більше року. Приблизно 82% ВПО прожили поза звичним місцем проживання понад рік – у середньому 750 днів.

Основні потреби, озвучені ВПО, залишаються незмінними: павербанки та генератори (59%), медикаменти (40%), житло та робота (по 34%), продовольство (33%).