ua en ru

Україна здобула перемогу, переконавши МАГАТЕ продовжити місію на ключових для АЕС підстанціях, - експерт

Україна здобула перемогу, переконавши МАГАТЕ продовжити місію на ключових для АЕС підстанціях, - експерт Фото: Україна здобула перемогу, переконавши МАГАТЕ продовжити місію на ключових для АЕС підстанціях (Getty Images)

Міжнародне агентство атомної енергії (МАГАТЕ) продовжить моніторинг на підстанціях, які мають критичне значення для роботи українських АЕС. Це має знизити загрозу ворожих атак по цих об'єктах, що є очевидною перемогою української енергетичної дипломатії.

Про це заявив політолог і військовослужбовець ЗСУ Кирило Сазонов, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його Telegram.

"Присутність МАГАТЕ має дозволити уникнути російських атак на ці об'єкти. Європа боїться, що за таких ударів є ризик радіоактивних викидів. І якщо ми зіграли на якихось аспектах цих ризиків – можемо вважати це великою дипломатичною перемогою України", - вважає політолог.

Він нагадав, що домовленості було досягнуто під час переговорів керівництва МАГАТЕ з українським президентом Володимиром Зеленським.

"Ми намагаємося вивести АЕС з-під удару – це 60% усієї нашої генерації. Плюс це найдешевша генерація, що добре для населення і для бізнесу. Тож лякати нас інфраструктурним зимовим колапсом стає все складніше", - вважає політолог.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Міжнародне агентство атомної енергії наступного тижня продовжить місію на всіх ключових підстанціях. Йдеться про ті, що є критичними для видачі електроенергії з атомних електростанцій.