ua en ru

Україна отримала 400 млн доларів від Британії: на що підуть кошти

Україна отримала 400 млн доларів від Британії: на що підуть кошти Фото: бюджет України отримав 400 млн доларів від Британії (Getty Images)

Державний бюджет України отримав близько 400 млн доларів під гарантію Великої Британії через Трастовий фонд Світового банку. Кошти підуть на пенсії та зарплати медиків.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Мінфіну.

За даними прес-служби, залучені кошти є частиною п’ятого додаткового фінансування проекту "Підтримка державних видатків для забезпечення стійкого державного управління в Україні" PEACE in Ukraine.

"Фінансування буде спрямовано на часткову компенсацію видатків державного бюджету України, здійснених для відшкодування пенсійних виплат та оплати праці медпрацівників за програмою медичних гарантій", - йдеться в повідомленні.

Кредит надається на пільгових умовах: строк погашення 19 років із 5-річним пільговим періодом.

Фінансування потреб України під час війни

За даними НБУ, обсяг фінансової підтримки цього року перевищить 45 млрд доларів, з яких станом на кінець жовтня отримано вже понад 35 млрд доларів (з них 24,3 млрд доларів позики).

У 2024-2025 роках офіційне фінансування залишатиметься значним, хоча і поступово зменшуватиметься - до 38,5 і 25,0 млрд доларів відповідно.

Середня вартість обслуговування усіх кредитів, наданих Україні зовнішніми офіційними кредиторами, станом на жовтень 2023 року становить близько 2,1% річних.