ua en ru

Україна отримає кошти від активів РФ найближчими місяцями, обговорюються деталі, - Фріланд

Україна отримає кошти від активів РФ найближчими місяцями, обговорюються деталі, - Фріланд Фото: міністр фінансів Канади Христя Фріланд (Віталій Носач, РБК-Україна)

Міністр фінансів Канади Христя Фріланд висловила впевненість у тому, що глобальний план з фінансування військових дій України за рахунок російських активів скоро почне реалізовуватися.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Politico.

"Я дуже впевнена, що Україна почне отримувати гроші в найближчі місяці. Наразі все, про що ми говоримо, - це технічні моменти", - зазначила вона.

Після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року світові держави заморозили близько 280 мільярдів доларів російських активів у рамках санкцій. Христя Фріланд зіграла важливу роль у тому, щоб переконати союзників ухвалити це рішення.

Західні країни довго обговорювали, чи варто конфіскувати активи, побоюючись можливих непередбачуваних глобальних наслідків такого безпрецедентного кроку.

Влітку країни G7, включно з Канадою, США і Японією, узгодили план з використання прибутку від заморожених активів для надання Україні кредиту на 50 мільярдів доларів для підтримки військових дій. Фріланд активно просувала цю ідею, використовуючи свої зв'язки з ключовими світовими фігурами, такими як міністр фінансів США Джанет Єллен.