ua en ru

В Угорщині з'явиться українська школа. Зеленський і Орбан обговорили її відкриття

В Угорщині з'явиться українська школа. Зеленський і Орбан обговорили її відкриття Фото: Володимир Зеленський та Віктор Орбан (Віталій Носач, РБК-Україна)

Президент України Володимир Зеленський та премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан обговорили відкриття української школи в Угорщині.

Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна.

"Обговорили відкриття української школи в Угорщині. Першої такої школи. І пан прем'єр-міністр запевнив у підтримці цього проекту", - заявив Зеленський на прес-конференції у Києві.

Своєю чергою Орбан заявив, що з великою радістю почув про ініціативу Зеленського про відкриття української школи в Угорщині.

"Зараз українські діти вчаться в багатьох угорських школах, багато угорських викладачів вчить українських дітей. Мені здається, що вони непогано працюють. Ми отримали інформацію від українців, які тимчасово перебувають в Угорщині, що їм це подобається", - заяви він.

Орбан додав, що Угорщина розуміє, що українці хочуть отримати й школу з українською мовою навчання.

"Фінансування цієї школи угорська держава бере на себе. Буде працювати і буде стільки шкіл, скільки потрібно. Для нас є дуже важливим, щоб українці, які перебувають в Угорщині, почували себе в Угорщині вдома", - підкреслив він.

Оновлено 16:25

Голова Закарпатської ОВА Віктор Микита, який був присутній на зустрічі Зеленського з Орбаном, зазначив, що українську школу в Угорщині відкриють уже наступного року.

"Можна констатувати, що 1 вересня 2025 року українські діти підуть до першої в ЄС повнокомплектної державної української школи. Знаково, що цей навчальний заклад буде саме в Будапешті", - розповів чиновник.

Він додав, що в Угорщині є запит від кількох тисяч українських сімей щодо навчання їхніх дітей українською мовою. Також там є українські вихователі та вчителі, які готові працювати.