ua en ru

Удари по багатоповерхівках в Одесі і знищений музей Шухевича: що відомо про нічну атаку РФ

Удари по багатоповерхівках в Одесі і знищений музей Шухевича: що відомо про нічну атаку РФ Фото: що відомо про нічну атаку РФ (t.me/dsns_telegram)

Російські війська атакували Україну безпілотниками. Під ударами опинились Одеса, Дніпро, Львів. Відомо про постраждалих, є загиблі та руйнування інфраструктури.

Наслідки цієї атаки - у добірці РБК-Україна.

Під час підготовки матеріалу використовувалися джерела: Telegram-канали голови Одеської ОВ Олега Кіпера, Одеса. Заяви голови Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака, мера Львова Андрія Садового, голови Миколаївської ОВА Віталія Кіма, виступ керівника прес-центру Сил оборони півдня України Наталії Гуменюк в ефірі марафону

За інформацією Повітряних сил ЗСУ, в новорічну ніч 2024 року ворог застосував рекордну кількість ударних БпЛА типу "Шахед". Атака здійснювалась хвилями із чотирьох напрямків: мис Чауда, Балаклава - Крим, Курськ, Приморсько-Ахтарськ - РФ.

Усього зафіксовано пуски 90 ворожих безпілотників "Шахед". Також ворог завдав удару чотирма зенітними керованими ракетами С-300 по Харківщині, трьома протирадіолокаційними ракетами Х-31П та однією Х-59 з ТОТ Херсонської і Запорізької областей.

У більшості регіонів України було оголошено повітряну тривогу по маршруту слідування безпілотників.

Фактично у всіх регіонах працювала протиповітряна оборона. Повітряний напад відбивали мобільні вогневі групи Сил оборони, винищувальна авіація та зенітні ракетні підрозділи Повітряних Сил.

Так, в новорічну ніч захисникам неба вдалось знищити рекордну кількість ворожих ударних БпЛА - 87 із 90 "Шахедів".

Через зону відповідальності Сил оборони півдня за ніч пролетіло близько 60 "Шахедів", і понад 50 із них було знищено.

Найбільше в Одеській області, понад 30 дронів було збито.

Одеса

За даними голови Одеської ОВА Олега Кіпера, вночі росіяни атакували дронами Одесу. Внаслідок атаки зафіксовано прямі та осколкові влучення у житлові будинки. В одній багатоповерхівці виникла пожежа. Рятувальники ліквідували.

На даний момент відомо про одного загиблого та восьми постраждалих мешканців. Троє з них поранено, решта отримали допомогу на місці.

Оновлено 10:23. Загиблий внаслідок нічної атаки "Шахедів" по Одесі - це 15-річний підліток.

Як уточнив Кіпер, частину дронів близько опівночі ворог свідомо спрямував на житлові квартали спальних районів Одеси та передмістя, де люди у власних домівках збирались родинами зустріти Новий рік. Внаслідок падіння збитих БпЛА пошкоджено щонайменше 3 багатоквартирних висотних будинки, 3 приватні будинки, господарські споруди.

"Внаслідок атаки загинув 15-річний підліток. Трьох людей з пораненнями та опіками ушпиталено, ще четверо отримали медичну допомогу на місці та продовжують лікування амбулаторно", - написав керівник ОВА.

В одному з припортових терміналів внаслідок влучання спалахнула пожежа, яку оперативно приборкано. Люди не постраждали.

Голова Одеської ОВА показав наслідки нічних ударів по місту.

Дніпро

Вночі Дніпро атакували ворожі БПЛА.

За словами голови Дніпропетровської ОВА Сергія Лисака, ворожий безпілотник потрапив до одного з підприємств. Там виникла пожежа. Рятувальники ліквідували.

Також БПЛА пошкодив лінію електропередач. 1500 сімей залишалися без світла у П'ятихатській громаді Кам'янського району.

Нікопольську громаду окупанти атакували артилерією. Пошкоджено гімназію та 13 приватних будинків. Без постраждалих.

Миколаїв

Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що в області є прильоти. Інформації про постраждалих та руйнування не надходило.

Львів

Львів уранці 1 січня росіяни атакували безпілотниками. Уламки БпЛА потрапили до музею Шухевича, після чого в будівлі виникла пожежа. Рятувальники гасили пожежу.

За словами мера Львова Андрія Садового, музей Шухевича повністю знищено.

Фото: наслідки пожежі в музеї Шухевича (t.me/andriysadovyi/1858)

Також уламки дрону впали на дах гуртожитку, який у результаті загорівся. На місці працювали пожежники. Після цього мер Львова Садовий виклав фотографію з наслідками пожежі.

Удари по багатоповерхівках в Одесі і знищений музей Шухевича: що відомо про нічну атаку РФФото: наслідки пожежі у гуртожитку (t.me/andriysadovyi/1860)

Хмельницька область

Як повідомили в Хмельницькій ОВА, пізно ввечері, під час повітряної тривоги сили ППО знешкодили 6 ворожих "Шахедів".

Втім, внаслідок атаки поранення у вигляді відкритого пошкодження грудного відділу хребта отримала неповнолітня дитина. Її госпіталізували в лікарню.

Також сталася пожежа приватного гаража, яку оперативно ліквідували.