ua en ru

Удар балістикою по Полтаві з десятками жертв: всі подробиці трагедії

Удар балістикою по Полтаві з десятками жертв: всі подробиці трагедії Ілюстративне фото (Getty Images)

Сьогодні вранці, 3 вересня, російські війська ударили по Полтаві двома балістичними ракетами. Під удар потрапив навчальний заклад та житлова забудова. Понад 50 осіб загинуло, кількість постраждалих наближається до 300.

РБК-Україна зібрало все, що наразі відомо про трагедію в матеріалі нижче.

Зміст:

Головне про ракетний удар по Полтаві

Після 9 ранку 3 вересня в Полтаві пролунало кілька вибухів. За кілька хвилин до цього в регіоні була оголошена повітряна тривога, Повітряні сили попереджали про рух ракети в напрямку Полтави.

Перші деталі трагедії з'явилися через кілька годин.

За інформацією Міноборони, російські війська атакували місто двома балістичними ракетами. Часовий проміжок між тривогою і прильотом ракет був настільки коротким, що застав людей в момент евакуації до бомбосховища.

Удар балістикою по Полтаві з десятками жертв: всі подробиці трагедіїФото: рятувальна операція після ракетного удару в Полтаві (poltava.to)

Влучання було по території навчального закладу і сусідньої лікарні, також часткових руйнувань зазнала одна з будівель Інституту звʼязку. Про це повідомив президент Володимир Зеленський у своєму зверненні.

Очільник МВС Ігор Клименко зазначив, що поблизу місця влучання розташований житловий масив. У багатоповерхівках ударною хвилею вибило скління, пошкоджено фасади.

У Полтаві розгорнуто Оперативний штаб, відбулося оперативне засідання міської комісії з питань ТЕБ та НС. Попередньо відомо, що ушкоджень зазнало понад 10 житлових будинків.

Дані про жертв та постраждалих

Станом на 14:20 було відомо про 41 загиблого та 180 поранених внаслідок атаки. Такі дані озвучив голова держави та додав, що багато людей опинилися під завалами.

Міноборони оприлюднило інформацію, що завдяки злагодженій роботі рятувальників та медиків вдалося врятувати 25 осіб, з яких 11 деблоковано з-під завалів. Рятувальні роботи продовжуються.

(Оновлено 17:00). Перша леді Олена Зеленська повідомила, що кількість загиблих досягла 47 осіб, ще 206 людей дістали поранення внаслідок ракетної атаки по Полтаві.

(Оновлено 18:15). Голова Полтавської ОВА Філіп Пронін розповів, що внаслідок російського удару по Полтаві вже 49 загиблих та 219 постраждалих.

(Оновлено 19:02). В Офісі генпрокурора повідомили, що удар по Полтаві спричинив загибель 51 людини.

(Оновлено 20:05). Пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий заявив про збільшення кількості постраждалих до 271 особи та 50 загиблих. Але він наголосив, що це попередні цифри, які постійно уточнюються.

Рятувальна операція під загрозою повторних обстрілів

Робота з ліквідації завалів триває зранку, але через загрозу повторних ракетних атак РФ роботи доводиться призупиняти.

Як повідомив пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий, до розбору завалів залучено додаткові підрозділи. Працює 50 одиниць техніки, 220 рятувальників та кінологи з собаками. Кожні 15-20 хвилин оголошується тиша, щоб можна було почути людей під завалами.

При цьому рятувальників відводять із місця події під час повітряних тривог, оскільки російські окупанти можуть завдати повторного удару. Було вироблено відповідний алгоритм.

Вночі роботи не припинятимуться. Рятувальники працюватимуть, доки не врятують і не знайдуть усіх, зазначив Хорунжий.

Удар балістикою по Полтаві з десятками жертв: всі подробиці трагедіїФото: у Полтаві створено оперативний штаб для ліквідації наслідків атаки (poltava.to)

Як розповів у коментарі YouTube-каналу РБК-Україна депутат Полтавської міськради Сергій Каплін, всі операційні міста зайняті пораненими внаслідок ранкових обстрілів. Лікарі у режимі нон-стоп оперують усіх постраждалих.

За словами депутата, постійні повітряні тривоги протягом усього дня ускладнювали проведення рятувальної операції та розбір завалів.

"Ситуація трагічна була фактично тим, що Росія фактично перші кілька десятків хвилин після удару відновлювала спроби дестабілізувати ситуацію, провокуючи тривогу і таким чином буквально "забирала" звідти людей, працівників ДСНС, які розбирали завали", - розповів Каплін.

Відкрито кримінальне провадження

За даними джерел РБК-Україна, Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрило кримінальне провадження щодо ракетного удару по навчальному центру у Полтаві.

Проте, за якою саме статтею порушено справу, наразі не повідомляється.

(Оновлено 19:03). За даними Офісу генпрокурора, було розпочато досудове розслідування за фактом зазіхання на територіальну цілісність та недоторканність України.

(Оновлено 20:05) У ЗСУ почали розслідування з метою з'ясувати, чи було зроблено достатньо для захисту Інституту зв'язку. Зокрема, в ході слідчих дій хочуть з'ясувати:

  • чи належно здійснювалося управління закладом за умов постійної ракетної загрози;
  • яких заходів було вжито для убезпечення життя та здоров'я військовослужбовців на об'єкті.

Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський заявив, що до розслідування залучили Військову службу правопорядку ЗСУ. Також обставини трагедії з'ясовуватиме Головна інспекція Міноборони.

Що відомо про Полтавський інститут зв'язку, який зазнав руйнувань під час ранкової атаки, можна прочитати в окремому матеріалі.

Потреба у донорах крові

Полтавська станція переливання крові оголосила про потребу у донації всіх груп крові після ворожого удару. Водночас місцевих мешканців просять не створювати черг на станції, адже прийшло вже понад 70 охочих здати кров. Наголошується, що з урахуванням терміну зберігання кров краще здавати поступово.

Донором може стати кожен охочий здоровий громадянин віком 18-60 років, з масою тіла понад 50 кг. При собі потрібно мати паспорт та ідентифікаційний номер.

Кров приймають за адресою: (Полтава, вул. Шевченка, 23 (одноповерхова будівля, вхід зі сторони вул. Героїв-чорнобильців), з 8:00 до 14:00.

Начальник Полтавської ОВА Філіп Пронін також зазначив, що стати донором можна у будь-який день.

"Багато полтавців здають кров, щоб допомогти пораненим. Станом на зараз для проведення переливання компонентів крові є все необхідне. Стати донором можна у будь-який день впродовж тижня", - повідомив керівник ОВА.

Реакція влади

Президент України Володимир Зеленський після удару по Полтаві доручив провести повне та оперативне розслідування всіх обставин того, що сталося.

"Залучені всі необхідні служби до рятувальної операції. Я вдячний кожному й кожній, хто з перших хвилин після влучання допомагає людям, рятує життя. Обов’язково російська наволоч відповість за цей удар. І ми знову й знову кажемо всім у світі, хто має силу, щоб зупинити цей терор: системи ППО та ракети до них потрібні в Україні, а не десь на складі", - заявив він.

У своєму зверненні глава держави вкотре підкреслив, що Україні потрібен дозвіл від партнерів на завдання далекобійних ударів західною зброєю по РФ, що зможе захистити від російського терору. Він підкреслив, це треба "зараз, а не колись потім".

"Кожен день зволікання - це, на жаль, загибель людей. Вічна пам’ять усім, чиї життя забрані Росією!" - додав Зеленський.

Керівник Полтавської ОВА Філіп Пронін оголосив триденну жалобу у регіоні (4-6 вересня) на тлі смертоносної російської атаки.

Удар балістикою по Полтаві з десятками жертв: всі подробиці трагедії У Міністерстві оборони України висловили співчуття родинам загиблих. "Ця трагедія - чергове свідчення підступності ворога, який не зупиняється перед жодними злочинами, намагаючись залякати українців", - зазначається у повідомленні відомства.

При підготовці матеріалу використовувалися: дописи у Telegram очільника Полтавської ОВА Філіпа Проніна, Міноборони, Головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, очільника МВС Ігоря Клименка, голови Міноборони Рустема Умєрова, публікації видання "Полтавщина", "Суспільне. Полтава", звернення президента України Володимира Зеленського, заява пресофіцера ДСНС Олександра Хорунжого в ефірі телемарафону.