ua en ru

У центрі Києва побили митрополита Климента, який служить у ЗСУ: що відомо

У центрі Києва побили митрополита Климента, який служить у ЗСУ: що відомо Митрополит Климент служить нині у ЗСУ (фото: facebook.com/Orthodox.in.Ukraine)

У вівторок, 10 вересня, в Києві пізно ввечері було скоєно напад на митрополита Сімферопольського та Кримського Климента, який нині є військовослужбовцем ЗСУ.

РБК-Україна розповідає, що відомо про обставини події, реакцію правоохоронців і суспільства.

Зміст

Повідомлення про напад

Про напад на митрополита Сімферопольського та Кримського Климента повідомив журналіст Андрій Цаплієнко у своєму Telegram-каналі.

"Друзі, сьогодні вночі невідомі страшенно побили митрополита Кримського та Сімферопольського Климента. Крім того, що він служить у церкві, Климент також є військовослужбовцем Збройних сил України", - написав він.

Далі автор публікації описав ситуацію, "зі слів церковного ієрарха".

"Те, як описує ситуацію церковний ієрарх, виглядає так. Климент приїхав до Києва на запрошення "Кримської платформи". Близько 23:00 він йшов у напрямку Михайлівського монастиря, де в нього є келія. Троє людей біля монастиря зупинили його та почали бити. Він стверджує, що для того, щоб священник зупинився, хтось із трьох сказав: "Владико, благословіть!" Тому, як вважає Климент, напад був спланований", - йдеться у дописі.

Уточнюється, що "про це говорить і те, що для нападу було обране місце, де немає камер спостереження".

Цаплієнко наголосив, що викладена вища інформація - "зі слів Климента".

"Правоохоронцям варто розібратися в ситуації. Не виключено, що кривдників владики винайняли так само, як винаймають підпалювачів машин військових", - підсумував журналіст і додав до публікації фото потерпілого.

У центрі Києва побили митрополита Климента, який служить у ЗСУ: що відомоУ центрі Києва побили митрополита Климента, який служить у ЗСУ: що відомо

Допис Цаплієнка (скриншот: https://t.me/Tsaplienko)

Реакція правоохоронців

Вранці 11 вересня у Національній поліції України повідомили, що встановлюють обставини події за участі священнослужителя у центрі міста.

"Інформацію поліцейські виявили сьогодні під час моніторингу соціальних мереж. Зокрема, в одному з Telegram-каналів було зазначено, що троє невідомих біля Михайлівського собору скоїли напад на представника церкви, який також є військовослужбовцем ЗСУ", - уточнили у відділі комунікації поліції Києва.

Зазначається, що вказана подія зареєстрована, триває перевірка.

"На місце виїхала слідчо-оперативна група, яка спілкується із потерпілим та з'ясовує усі обставини. Додаткову інформацію надамо згодом", - підсумували правоохоронці.

У центрі Києва побили митрополита Климента, який служить у ЗСУ: що відомо

Реакція поліції (скриншот: t.me/gunpKyiv)

Реакція соцмереж

Користувачі соціальних мереж активно розповсюджують новину щодо нападу на митрополита Климента й коментують цю подію. Значна частина громадян у Facebook стурбована ситуацією, що склалась:

  • "Військових б'ють, їхні машини палять. Такий у нас тил?"
  • "Так діє не покараний "руський мір"
  • "... Де там є місце, що не перекривається камерами? Навколо Михайлівського їх купа, більше тільки в урядовому кварталі. Хтось дуже не хотів, щоб він виступив на Кримській платформі"
  • "Вороги України поруч, їх потрібно викурювати розжареним залізом, бо це вже не люди"
  • "Побиття, погрози, переслідування та інші види пресингу - це все те, що супроводжувало окупацію Криму, як і будь-яку іншу територію України. Тепер це відбувається у Києві. Проукраїнських громадян, які активно борються за український Крим, б'ють у столиці. Для МВС - це виклик. Для СБУ - це виклик. Для влади - це виклик. Подивимося результат. Владиці Клименту якнайшвидшого одужання"
  • "Це чутливий політичний момент. Справу мають взяти на контроль міністр внутрішніх справ та керівник СБУ. І це вимога. Можемо тільки уявити, наскільки усе в Києві може бути серйозно. Здоров'я нашому митрополиту"

Що варто знати про митрополита Климента

Митрополит Сімферопольський і Кримський Климент (в миру - Павло Миколайович Кущ) народився 9 квітня 1969 року у місті Сімферополь в АР Крим.

Освіту здобув у Київській духовній семінарії УПЦ КП і у 2000 році став єпископом Сімферопольським і Кримським УПЦ КП.

У 2012 році Климент був піднесений до сану архієпископа, а у 2020 році - до сану митрополита ПЦУ.

У центрі Києва побили митрополита Климента, який служить у ЗСУ: що відомо

Митрополит Климент (фото: pomisna.info)

Він є також головою Православної місії допомоги жертвам порушення прав людини та особам, позбавленим волі (відомий своєю активною позицією, зокрема, щодо захисту прав українців і кримських татар у тимчасово окупованому Криму).

Климент активно виступає за підтримку українських військових і протидію російській агресії, з огляду на що сам долучився до лав Збройних сил України.