ua en ru

Три дрони атакували підстанцію біля ЗАЕС, є поранені, - МАГАТЕ

Три дрони атакували підстанцію біля ЗАЕС, є поранені, - МАГАТЕ Фото: Запорызька АЕС (wikimedia.org)

Одна з електропідстанцій поблизу міста Енергодар була атакована трьома безпілотниками. Поранень зазнали 8 працівників Запорізької АЕС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу МАГАТЕ.

Як зазначив гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі, ці неодноразові атаки безпілотників становлять загрозу ядерній безпеці та життю людей і мають бути припинені.

Експерти МАГАТЕ, які перебувають на ЗАЕС, повідомили, що побачили густий дим і почули вибухи з боку розподільчого пристрою після того, як їм повідомили, що безпілотники влучили в прилеглий ліс. Підстанція розташована за межами самого майданчика ЗАЕС. Наразі експерти МАГАТЕ не повідомляють про будь-які наслідки на майданчику.

Пізніше представникам МАГАТЕ повідомили, що неподалік від міста Енергодар було три удари безпілотників. Вони влучили в одну з електричних підстанцій, поранивши вісьмох працівників, один з яких потребував медичної допомоги. Ймовірний удар також спричинив витік масла щонайменше з одного з двох трансформаторів підстанції, пошкодив верхню частину одного з них, а також з'єднувальну лінію.

В результаті постраждала підстанція "Радуга" наразі виведена з ладу, але Енергодар та прилегла промислова зона все ще отримують електроенергію. Підстанції є життєво важливими частинами системи виробництва, передачі та розподілу електроенергії.

Ситуація із ЗАЕС

Запорізька АЕС, розташована в Енергодарі Запорізької області, була окупована в 2022 році під час російського вторгнення в Україну. Відтоді окупанти нехтують безпековими заходами, зберігають техніку та утримують персонал на станції.

Через це ЗАЕС неодноразово відключалася від енергосистеми України. Додаткову небезпеку для станції створив підрив Каховської ГЕС російськими військами 6 червня 2023 року.

Нещодавно через обстріл та пожежу була зруйнована станція зовнішнього радіаційного моніторингу. Вона розташовується біля ЗАЕС.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.