ua en ru

Не тільки штраф. Яке покарання передбачено законом за наругу над могилою військового

Не тільки штраф. Яке покарання передбачено законом за наругу над могилою військового Яке покарання передбачено за наругу над могилою (фото: Getty Images)

В ніч на 20 червня у Києві невідома жінка розгромила могили трьох полеглих захисників. Зловмисницю уже затримали, поліція відкрила справу по факту вандалізму.

РБК-Україна розпитала юриста Дмитра Франчука про те, яке покарання передбачено законом за наругу над могилою військового.

Як карають за наругу над могилою

"Осквернення могил чи пам'ятників військових в Україні карається досить серйозно і може призвести до значних штрафів або навіть позбавлення волі на тривалий термін. Такі дії розглядаються як неповага до пам'яті захисників України і розцінюються як кримінальний злочин", - каже юрист.

Зловмисника можуть звинуватити за статтею 297 Кримінального кодексу - "Наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого".

"Частина 1 цієї статті, а саме наруга над могилою, іншим місцем поховання або над тілом померлого, передбачає покарання у вигляді накладання штрафу до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 400 грн) або арештом на строк до 6 місяців, або обмеженням волі на строк до 3 років", - пояснює експерт.

Частина 2 цієї статті передбачає покарання за наругу над могилою, вчиненою за попередньою змовою групою осіб або з корисливих мотивів. Покарання за цей злочин - обмеження волі на строк від 3 до 5 років або позбавлення волі на той самий строк.

"Частина 3 - наруга над могилою воїна, учасника бойових дій або іншого особливо шанованого громадянина України карається позбавленням волі на строк від 5 до 7 років", - говорить Франчук.

Зловмиснику також можуть інкримінувати статтю 298 - Наруга над пам'ятниками, спорудами чи місцями, що вшановують пам'ять захисників України, учасників бойових дій, жертв війни та політичних репресій.

"Частина 1 цієї статті передбачає покарання у вигляді штрафу до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8500 грн) або обмеженням волі на строк до 5 років", - каже юрист.

Частина 2 передбачає за ті самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб, покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Чи є прецеденти судових рішень

"Суди в Україні неодноразово виносили рішення щодо наруги над могилами та пам'ятниками військових. Наприклад, були випадки, коли суди засуджували осіб за осквернення могил учасників АТО та пам'ятників загиблим військовим", - пояснює Франчук.

У 2022 році у Києві суд призначив штраф у розмірі 1 700 гривень чоловікові, який пошкодив пам'ятник воїнам АТО. У 2023 році в Одесі жінку засудили до 1 року умовного позбавлення волі за крадіжку з могили загиблого військового.