ua en ru

Священник УПЦ МП не відкрив Царські Врата, щоб вшанувати полеглого воїна (відео)

Священник УПЦ МП не відкрив Царські Врата, щоб вшанувати полеглого воїна (відео) Священник УПЦ МП не відкрив Царські Врата під час прощання з військовим (колаж: РБК-Україна)

Священник Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) під час прощання з полеглим захисником відмовився відкрити Царські Врата - щоб вшанувати воїна, який віддав життя за Україну.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на відповідні відео, опубліковані у TikTok присутнім на події священником Василієм.

Що відомо про скандал

Виходячи із підписів до опублікованих у мережі відео, подія сталась у середу, 2 жовтня 2024 року, у селі Вовчинець - у Кельменецькій селищній громаді Дністровського району Чернівецької області.

"2 жовтня 2024. Похорон. Вічна Пам'ять. Село Вовчинець, Дністровський район. Воїн Герой України. Карпа Володимир Тарасович. 09.09.1976 - 21.05.2023", - зазначається в одному з підписів.

На відео можна побачити, що у храмі проходить прощання із загиблим військовим, під час якого священника УПЦ МП - отця Віктора - просять відкрити Царські Врата.

Він відповідає відмовою й зазначає, буцімто "не має права" це зробити.

@kovtashvasilii7 Священник УПЦ МП не захотів відкрити Царські Ворота щоб вшанувати Воїна Героя України.@Роман Грищук оригінальний звук - Священник Василій

Коли до служителів храму звертається донька полеглого Героя, їй радять "не провокувати" й "молитися", оскільки вона, буцімто, "не знає порядку".

@kovtashvasilii7 2 жовтня 2024 Похорон Вічна Памʼять село Вовчинець Дністровський район Воїн Герой України Карпа Володимир Тарасович 09.09.1976 - 21.05.2023 @Роман Грищук оригінальний звук - Священник Василій

У підсумку отець Віктор підходить ближче до присутніх і закликає іншого священнослужителя, який проводив церемонію прощання та просив його відкрити Царські Врата, "не вести людей у блуд" і не віддавати "ту душечку Сатані".

"Бог нехай прийме. А ви не здайте його душу Сатані", - наголосив священник УПЦ МП.

@kovtashvasilii7 @Роман Грищук оригінальний звук - Священник Василій