ua en ru

Суд обирає запобіжний захід Мазепі: що відомо

Суд обирає запобіжний захід Мазепі: що відомо Фото: Ігор Мазепа (Віталій Носач, РБК-Україна)

Бізнесмен та директор інвестиційної компанії Concorde Capital Ігор Мазепа, якого вчора затримали на українсько-польському кордоні, сьогодні прибув до Печерського райсуду Києва. Йому обирають запобіжний захід.

Про це повідомляє кореспондент РБК-Україна із зали суду.

Нагадаємо, за версією ДБР він нібито є організатором схеми протиправного заволодіння землями на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури - Київської ГЕС.

Що відбувається в суді

(Оновлено 21:20). Суд постановив арештувати Ігоря Мазепу з альтернативою внесення застави в розмірі 349 млн гривень. Прокуратура просила для Мазепи заставу в розмірі 700 млн гривень.

(Оновлено 20:36). Суддя пішов до нарадчої кімнати, щоб ухвалити рішення щодо запобіжного заходу.

(Оновлено 19:15). Суд продовжив засідання щодо запобіжного заходу Мазепі.

(Оновлено 17:40). Один з фігурантів справи Мазепи вже перебуває в СІЗО.

Як стало відомо РБК-Україна від власних джерел, один з фігурантів справи, а саме працівник Держгеокадастру, вже перебуває під вартою. Він в СІЗО ще з грудня минулого року.

Раніше в ДБР повідомляли, що до справи Мазепи причетні посадовці Держгеокадастру. Вони перевищили свої службові повноваження під час прийняття рішень, щодо виділення земельних ділянок.

(Оновлено 17:00). В Офісі генпрокурора пояснили, чому запропонували заставу в 700 млн гривень.

Як пояснили РБК-Україна в Офісі генпрокурора, прокурор обґрунтовує розмір застави ризиками, передбаченими Кримінально-процесуальним кодексом, зокрема, ризиком переховування від слідства.

"Затримання на митному пості свідчить про намір підозрюваного виїхати за межі України та ймовірно ухилитися від явки до правоохоронних органів. Крім того, в межах провадження є інші підозрювані, які на даний час перебувають в розшуку і на яких може здійснюватися вплив з боку підозрюваного", - зазначили в Офісі генпрокурора.

Також, як додали в Офісі генпрокурора, було враховано тяжкість інкримінованого злочину, пов’язаного зі створенням злочинної організації, покарання за яке передбачає позбавлення волі на строк до 12 років, а також майновий стан підозрюваного.

(Оновлено 16:00). Адвокат брата Мазепи дав коментар журналістам.

Зазначимо, що крім Ігоря Мазепи у суді обирають запобіжний захід і стосовно його брата Юрія. Водночас адвокат його повідомив, що на Юрія Мазепу одягнули кайданки.

"З точки зору практики Європейського союзу, якщо особа не несе суспільної небезпеки, то підстав надягати на неї кайданки і тримати в скляному боксі немає. Про що ми одразу заявили в клопотанні", - каже адвокат.

Також він поскаржився на те, що захисту надали мало часу для ознайомлення з матеріалами.

"Ми попросили адекватно відкласти засідання, тому що захисники отримали чотири томи матеріалів про обрання варти о пів 3 години ночі...Очевидно, що чотири томи матеріалів - 1000 сторінок (за цей час - ред.) не можливо ні прочитати, ні проаналізувати, ні підготувати письмові заперечення. ДБР розслідує це провадження з 2014 року, а нам пропонує зробити це з пів 3 ночі..." - додав адвокат Юрія Мазепи.

(Оновлено 15:23). Щодо брата Ігоря Мазепи, якого також підозрюють в участі у злочинному угрупованні, то в цій справі адвокати також запросили відвід судді.

(Оновлено 14:04). Суддя пішов до нарадчої кімнати.

(Оновлено 13:43). Адвокати запросили відвід судді.

(Оновлено 13:41). Адвокати просять відкласти судове засідання, щоб сторона захисту встигла ознайомитись із матеріалами справи. Суд відмовив.

(Оновлено 13:40). Суд продовжується. Адвокату відмовили у відводі прокурора.

(Оновлено 13:31). Мазепа в коментарі РБК-Україна відреагував на відкриту проти нього справу

У розмові з виданням він назвав судовий процес навколо нього "фількіною грамотою".

"Весь судовий процес - "фількіна грамота". Бо по суті те, що я бачив, те що прокурори кажуть, що "на підставі документа, який був розроблений проєктною документацією побудови цієї дамби Київської ГЕС від 1965 року." Всі ці споруди вони є по суті землями дамби. Тоді в мене питання: де за всі наші роки незалежності були всі інші державні органи, які реєстрували, об'єднували, міняли, робили всякі легальні дії? Вони підтверджені нотаріусом, реєстраторами і всіма іншими чиновниками, які були долучені до цього процесу", - каже бізнесмен виданню.

На питання, чому зараз на нього завели цю кримінальну справу, Мазепа вважає, що це "свавілля з боку силовиків та спроба тиску на бізнес".

А на питання, чи планує він вносити заставу (прокурори клопотають про заставу в розмірі 700 млн грн. І ще 500 млн грн для його брата), у разі якщо її призначить суд, бізнесмен сказав: "Не варто забігати на перед".

(Оновлено 13:04) Суддя пішов до нарадчої кімнати з приводу клопотання адвоката про відведення прокурора.

(Оновлено 12:57). Сторона обвинувачення заявляє, що Ігор Мазепа нібито спробував втекти з країни, аби уникнути суду.

Як передає кореспондент РБК-Україна із зали суду, сторона захисту просить відеотрансляцію засідання через громадський інтерес.

Натомість прокурор виступає проти, пояснюючи це тим, що в залі й так достатня кількість журналістів. Крім того, прокурор звинувачує адвоката у затягуванні процесу.

Також сторона обвинувачення клопотає про приєднання до справи скарги від Мінекономіки.

Фото: у Печерському райсуді Києва обирають запобіжний захід бізнесменові Ігорю Мазепі (Віталій Носач, РБК-Україна)

Хто такий Мазепа і чому його затримали

Ігор Мазепа народився в Києві, у 1997 році розпочав кар’єру інвестиційним банкіром російсько-американської компанії Prospect Investments. У 2004 році він заснував і став генеральним директором IC Concorde Capital. Компанія сьогодні є однією з найкращих інвестиційних банків України.

Нагадаємо, вчора джерела РБК-Україна повідомили, на кордоні з Польщею, на контрольно-пропускному пункті "Медика-Шегині" був затриманий український бізнесмен Ігор Мазепа, який є головою інвестиційної Concorde Capital. Паралельно з цим були проведені обшуки в офісі його компанії.

Джерела повідомили, що справа пов'язана з отриманням права на землю для того, щоб збудувати котеджне містечко преміум-класу Goodlife Park у районі Вишгороду під Києвом. Варто зауважити, що Goodlife Park збудували ще у 2013 році. Площа котеджного містечка складає 40 га. Він розташований за 12 кілометрів від Києва.

У компанії своєю чергою підтвердили, що до них прийшли з обшуками. Втім, Concorde Capital стверджує, що заходи проводилися буцімто без ухвали суду.

Натомість вже сьогодні ДБР офіційно підтвердило затримання бізнесмена.

За версією Держбюро розслідувань, він нібито є організатором оборудки з відчуження земель критичної інфраструктури. У відомстві зазначили, що також в різних регіонах України затримані ще три учасники злочинної організації, у тому числі брат організатора схеми.

Як сьогодні повідомила радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сап'ян, фігурантові справи оголошено підозри за трьома різними статтями Кримінального кодексу України, тому напередодні відбулося затримання.

Також в ДБР нагадали, що 29 листопада 2023 року було викрито та затримано учасників злочинної організації, які протиправно заволоділи понад 7 гектарами землі, на яких розташовані гідротехнічні споруди критичної інфраструктури - Київської ГЕС.

Правоохоронці додали, що учасникам злочинної організації загрожує покарання до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.