ua en ru

Столтенберг відповів, чи вплине на НАТО результат виборів у США

Столтенберг відповів, чи вплине на НАТО результат виборів у США Фото: генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг (Віталій Носач, РБК-Україна)

Сполучені Штати Америки незалежно від результатів президентських виборів залишаться потужним союзником у НАТО.

Як повідомляє РБК-Україна, про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час спілкування з журналістами у Вашингтоні.

Відповідаючи на запитання про те, як на НАТО вплине результат президентських виборів у США:

"Я думаю, що незалежно від результату виборів у США, США залишається потужним союзником у НАТО. На це є три причини. Перша - це в інтересах американської безпеки - мати сильне НАТО. Це добре для Європи, але добре і для США, тому що це робить США сильнішими і безпечнішими", - сказав Столтенберг, наголосивши, що США в Альянсі мають більше ніж 30 союзників, чого не мають РФ і Китай.

Друга причина, за словами Столтенберга, в тому, що НАТО має велику підтримку в США, як серед обох партій, так і серед населення.

"Третя причина - основна критика від експрезидента Трампа і від інших на адресу НАТО була насамперед не проти НАТО як такого, а проти країн-членів, які не витрачають достатньо коштів на оборону. А це дуже змінилося за останні роки, ми бачимо різке зростання оборонних витрат у Європі та Канаді", - сказав Столтенберг.

Президентські вибори у США

У листопаді цього року у Сполучених Штатах пройдуть вибори президента, наразі основними кандидатами у майбутні лідери є нинішній президент Джо Байден та його попередник - Дональд Трамп.

У червні Байден та Трамп взяли участь в дебатах, однак вони виявились для Байдена провальними. Попри все він заявив, що не планує зніматися з виборів.

Водночас президент України Володимир Зеленський заявив, що якщо США вийдуть із НАТО, світ втратить багато країн, які розраховують на Америку та Північноатлантичний альянс. Зокрема, Польщу та країни Балтії.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.