ua en ru

Стало відомо, коли Польща може отримати новий уряд

Стало відомо, коли Польща може отримати новий уряд Фото: лідер "Громадянської коаліції" у Польщі Дональд Туск (Getty Images)

Голосування за новий склад уряду Польщі на чолі із лідером "Громадянської платформи" Дональдом Туском може відбутися 11 грудня. Це станеться якщо, як очікується, прем'єр-міністр Матеуш Моравецький не отримає вотуму довіри Сейму.

Про це заявив Дональд Туск після зустрічі зі спікером Сейму Шимоном Головнею, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Onet.

"Якщо обговорення затягнеться, що ж, ми завершимо процес 12 грудня. Пан президент матиме можливість скласти присягу уряду після повернення зі Швейцарії, і ми, безумовно, встигнемо зробити цю процедуру. У нас є план", - сказав Туск.

Його слова також підтвердив спікер Сейму.

"Ми хотіли б залишити цю залу ввечері 11 грудня, знаючи, що в Польщі є прем'єр-міністр, якому виборці надали легітимність 15 жовтня. На наступний день можна буде проголосувати за відставку і склад Ради міністрів", - зазначив Головня.

Він вірить, що новий уряд буде приведений до присяги президентом Анджеєм Дудою 13 грудня.

Вибори у Польщі

Парламентські вибори у Польщі відбулися 15 жовтня. За їх результатами визначаться 460 членів Сейму (нижня палата) та 100 сенаторів (верхня палата).

За підсумками виборів опозиція отримує більшість: "Громадянська платформа" під керівництвом колишнього президента Європейської ради Дональда Туска набрала 30,70% голосів за рекордної явки. Альянс "Третій шлях" отримав 14,40%, а Ліва партія - 8,6%.

Лідер польської опозиції та голова блоку "Громадянська коаліція" Дональд Туск заявив про перемогу на виборах і готовність сформувати новий уряд. При цьому, союзники Туска підписали коаліційний пакт, але нова коаліція сформується у грудні.

На даний момент президент Анджей Дуда призначив чинного прем'єр-міністра Матеуша Моравецького, щоб той зробив першу спробу сформувати уряд.

Моравецький тепер має 2 тижні, щоб отримати в Сеймі вотум довіри для нового уряду.

Якщо він зазнає невдачі, рішення буде передано до парламенту, який має призначити Туска. Згідно з парламентською процедурою, переможець виборів може вступити на посаду вже 11 грудня.

Чому Україна очікує на новий уряд Польщі

У Мінінфраструктури України заявили, що обговорюватимуть розблокування кордону, який з початку листопада перекрили польські перевізники, вже з новим урядом Польщі.

Своєю чергою Дональд Туск заявив, що уряд Польщі не діє у ситуації з блокадою пунктів пропуску на кордоні з Україною. Таким чином він на чолі з прем'єром Матеушем Моравецьким "цинічно розіграли українську карту".

"Я, наприклад, сьогодні зустрічаюся з експертами та тими політиками, які займатимуться цими питаннями. Також сьогодні після обіду у нас все одно буде брифінг щодо перевізників та протесту на українському кордоні", - розповів він про свої кроки у вирішенні цієї проблеми.

На думку Туска, таку бездіяльність не можна пробачити, бо таким чином під загрозою польсько-українські відносини і відсутня елементарна турбота про польські інтереси.

"Цей уряд ставить нас усіх у дуже складну ситуацію. Партія "Право і справедливість", Моравецький та Качинський фатально, дуже дилетантськи, непрофесійно і до того ж цинічно розіграли українську карту", - зазначив політик.

За його словами, "з Україною треба жити у дружбі, підтримці, але при цьому не нехтувати польськими інтересами".