ua en ru

США виділили безповоротний грант Україні у розмірі 3,9 млрд доларів, - Шмигаль

США виділили безповоротний грант Україні у розмірі 3,9 млрд доларів, - Шмигаль Фото: прем'єр-міністр України Денис Шмигаль (kmu.gov.ua)

Україна отримала 3,9 мільярда доларів безповоротного гранту від США через Світовий банк. Дані кошти спрямують на зарплати та соціальні допомоги.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля в Telegram та міністра фінансів України Сергія Марченка у Facebook.

"Ці кошти допоможуть у фінансуванні пріоритетних видатків бюджету як зарплати вчителів, медиків і рятувальників, соціальні допомоги", - зазначив він.

Як зауважив український прем'єр-міністр, це перший транш прямої бюджетної підтримки від Сполучених Штатів у 2024 році. Загалом Україна цьогоріч отримає від США 7,8 мільярда доларів прямої бюджетної допомоги.

За словами Шмигаля, це дасть Україні змогу впевнено пройти даний фінансовий період.

"Дякуємо Сполученим Штатам і Світовому банку за високий рівень уваги й підтримки, яка зміцнює нашу стійкість у протидії варварській російській агресії", - підсумував Шмигаль.

Як зазначив заступник міністра фінансів України Сергій Марченко, дані кошти є частиною великого пакета підтримки України у 60 мільярдів доларів. Він додав, що за рахунок цих коштів будуть відшкодовані видатки соціальної та гуманітарної сфери.

"Сполучені Штати є найбільшим донором зовнішнього фінансування для України серед усіх країн світу. Пряма бюджетна підтримка від США з лютого 2022 року сягнула майже 27 млрд доларів США, що складає понад 25% усієї залученої допомоги", - зауваив Марченко.