ua en ru

США про поїздку Путіна у КНДР: Росія збирає коаліцію

США про поїздку Путіна у КНДР: Росія збирає коаліцію Фото: Північнокорейський і російський диктатори Кім Чен Ин і Володимир Путін відповідно (getty images)

У Білому домі назвали "розширенням партнерства" офіційний візит російського диктатора Володимира Путіна до Пхеньяна і підписання з північнокорейським колегою Кім Чен Ином договору про стратегічне партнерство.

Про це заявив старший директор з питань Європи Ради нацбезпеки Білого дому Майкл Карпентер, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Укрінформ.

"Щодо зустрічі Путіна і Кім Чен Ина у Пхеньяні та всієї помпезності й пишноти, які відображають тоталітарний характер режим у КНДР, очевидно, що йдеться про розширення партнерства",- сказав Карпентер.

Це також свідчить про те, де опинилася Росія на світовій арені, зазначив він. Найближчими партнерами РФ стали Північна Корея, Іран, Сирія і "певною мірою" Китай, "який хоч і не надає Росії зброї, але надсилає багато продукції подвійного призначення для виробництва передових систем озброєння".

За словами Карпентера, йдеться, зокрема, про нітроцелюлозу для виготовлення порохів, оптику, верстати для російського ВПК. І це посилює загрозу для безпеки України і Європи в цілому, відзначив він.

"Це, в широкому сенсі, коаліція яку збирає Росія", - сказав представник Білого дому. Проте він запропонував порівняти її з коаліцією з 50 країн у Контактній групі з питань оборони України і з приблизно 100 країнами, які "підтримали принципи Статуту ООН у Швейцарії (на саміті миру, - ред.)".

Путін у КНДР