ua en ru

Спроби Макрона залучити Китай для посередництва у війні провалюються, - Bloomberg

Спроби Макрона залучити Китай для посередництва у війні провалюються, - Bloomberg Фото: президент Франції Еммануель Макрон (Getty Images)

Спроби президента Франції Еммануеля Макрона залучити Китай як посередника у війні Росії проти України провалюються. Заяви китайського дипломата завдали ще одного удару по стратегії французького лідера.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Нагадаємо, посол Китаю у Франції Лу Шайе поставив під сумнів суверенітет колишніх радянських держав. Це викликало бурхливу реакцію в Європі, особливо у країнах колишнього радянського блоку - Естонії, Латвії та Литві.

Видання наголошує, що такі скандальні висловлювання б'ють по стратегії Макрона щодо посередництва Китай у врегулюванні війни в Україні.

"Коментарі Лу, який відомий своїми неодноразовими жорсткими заявами на телебаченні, прозвучали як черговий холодний душ на надії Макрона змусити Пекін співпрацювати з Україною. Хоча Китай вважає себе нейтральним, його позиція посилила війну президента Росії Володимира Путіна проти України", - заявляє Bloomberg.

Зазначається, що самостійні кроки Макрона, які були зроблені без попередніх консультацій, викликали критику в Європі та США. Джерела, близькі до Білого дому, наголосили у коментарі видання, що адміністрація Джо Байдена роздратована "фрілансом Макрона у делікатному дипломатичному питанні без консультацій із союзниками".

Нагадаємо, президент Франції просить Китай допомогти розпочати переговори між країною та Росією.

Крім того, у Китаї заявили, що підтримують мирний план Франції щодо України при посередництві Пекіна.

Проте далеко не всі країни ЄС підтримують позицію Макрона щодо посередництва Китаю.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.