ua en ru

Соковитий і яскравий звук: як вибрати акустику для авто

Соковитий і яскравий звук: як вибрати акустику для авто Фото: як вибрати акустику для авто (Getty Images)

Мультимедійне обладнання сучасних автомобілів стає все більш досконалим. Але це нечасто стосується гучномовців, тому характер звучання штатної автомобільної акустики як правило не задовольняє досвідчених меломанів.

Про те, вибрати надійні динаміки з якісним звучанням, читайте в матеріалі РБК-Україна.

При підготовці статті були використані матеріали Autobild та "Звук і Тюнінг".

Якщо не говорити про моделі преміального класу, динаміки автомобільних мультимедійних систем мають явний ухил не в якість звучання, а в якість технічну – тобто у безвідмовність. Як і будь-яка інша деталь автомобіля, гучномовець повинен працювати довго і надійно, щоб у власника не порушилася його думка про надійність автомобіля в цілому.

А про те, наскільки правильно акустика передає високі частоти, наскільки м’які і глибокі її баси або, скажімо, наскільки натурально вона відтворює вокал, конструктори дбають в останню чергу. Тому що вважається, що це вже сфера Hi-Fi, платити за яку пересічний покупець сімейного авто не буде. Проте, динаміки для якісного звуку можна встановити самотужки. І власне, прагнення отримати краще звучання – не єдиний випадок, коли автомобілістові потрібні нові динаміки для автомобіля.

Коли потрібні нові динаміки для авто

Нові гучномовці для автомобіля буває потрібно купити при бажанні радикально покращити звук у салоні, при пошкодженні штатного гучномовця під час некваліфікованого ремонту або в ДТП. Зрештою, динамік іноді виходить з ладу в природній спосіб: зітлів від вологи дифузор, згоріла котушка, обірвались її тонки дроти-павутинки. Важливий нюанс при виборі нових динаміків: штатна акустика у багатьох моделях авто відрізняється від стандартних розмірів динаміків – за діаметром, глибиною корпуса та розташуванням кріпильних отворів.

Як обрати якісний звук

Побудова якісної звукової сцени в салоні авто – ціла наука, в цій сфері працюють спеціальні інсталяційні студії. За великим рахунком, однією тільки заміною динаміків питання не вирішити, хоча вдало підібрані гучномовці самі по собі часто теж дають результат.

Для правильного підбору динаміків потрібно врахувати власні уподобання щодо характеру звучання, особливості інтер’єру конкретної моделі авто, характеристики головного пристрою та інші дані.

Після попереднього вивчення теми було б корисно послухати, як звучать системи з різними компонентами в автомобілях з інсталяціями високого класу, чия якість звучання визнана експертами з автозвуку. Певно, простіше за все було б звернутись до найближчої інсталяційної майстерні, де як правило є стенди для прослуховування динаміків, а то й діючі демокари.

В майстерні можна буде отримати компетентну консультацію щодо характеру звучання кожної моделі, причому з урахуванням місця в салоні, де акустика буде працювати. Врешті-решт, ви можете захопитись темою і замовити в ательє не лише динаміки, а й їхню грамотну інсталяцію, а то й повний апгрейд вашої "музики" – з використанням підсилювачів, конденсаторів, фільтрів, звукових процесорів тощо.

Соковитий і яскравий звук: як вибрати акустику для авто

Коротко

Важливо розуміти, що динамік сам по собі не вирішує принципово якість відтворення сигналу. Недаремно фахівці говорять про акустичну систему – тобто про гучномовець, який має правильно підсилений і відфільтрований сигнал плюс відповідне його призначенню акустичне оформлення: жорсткий подіум, а краще – корпус потрібного об’єму з фазоінвертором. Навіть якщо немає змоги зробити таке оформлення для своїх нових динаміків, варто хоча б задемпфірувати сусідні з гучномовцями панелі кузова за допомогою поглинаючих матеріалів. Насправді це нескладно, але результат буде кращим за просту заміну динаміка.