ua en ru

Склади порожні. Шмигаль заявив про "величезний" дефіцит боєприпасів у світі

Склади порожні. Шмигаль заявив про "величезний" дефіцит боєприпасів у світі Фото: прем'єр-міністр України Денис Шмигаль (Віталій Носач, РБК-Україна)

Дефіцит боєприпасів нині відчувається не лише в Україні, а й у всьому світі. При чому його рівень "величезний", оскільки "склади порожні".

Про це заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, передає РБК-Україна з посиланням на Financial Times.

"У нас величезний дефіцит боєприпасів не лише в Україні, а й у всьому світі", - сказав він.

За словами прем’єра, в Україні є розуміння, що потрібно виробляти їх на своїй території.

"Бо у всьому світі вони закінчилися, вони вичерпані. Усі склади порожні", - зазначив глава уряду.

Водночас Шмигаль зазначив наступний момент - уряд робить висновки з виробництва безпілотників, яке виросло з "декілька десятків" минулого року до "десятків тисяч" цього року.

При цьому, як пише видання з посиланням на слова одного з чиновників, в Україні не можуть швидко трансформувати виробництво снарядів, зокрема через глобальний "дефіцит пороху".

Снаряди для України

Наприкінці зими стало відомо, що українські війська зіштовхнулися з проблемою нестачі артилерійських снарядів. Тому на початку травня Рада ЄС схвалила рішення про допомогу для України у розмірі 1 млрд євро для спільних закупівель боєприпасів та ракет, у зв'язку з чим планувалось передати Україні мільйон снарядів. Наприкінці серпня повідомлялося, що постачання боєприпасів для України в рамках проекту ЄС просуваються повільно - із обіцяного мільйона Україна отримала менше 250 тисяч снарядів.

Водночас, Україна виробила в червні 2023 року більше мінометних та артилерійських снарядів, ніж за весь минулий рік. А на початку жовтня з'ясувалося, що компанія Rheinmetall отримала ще одне замовлення на артилерійські снаряди в рамках рамкової угоди з Бундесвером. Хоча замовником є уряд Німеччини, всі боєприпаси призначені для України.