ua en ru

Швеція виконала зобов'язання та готова вступити до НАТО, - Столтенберг

Швеція виконала зобов'язання та готова вступити до НАТО, - Столтенберг Фото: генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг (Getty Images)

Швеція виконала всі умови для набуття повноправного членства в НАТО. Вхід країни до Альянсу можна очікувати вже найближчим часом.

Як повідомляє РБК-Україна, про це заявив генсекретар НАТО Єнс Столтенберг під час прес-конференції з прем’єр-міністром Швеції Ульфом Крістерссоном.

"Швеція виконала всі зобов'язання, змінила конституцію і закони, дозволила постачання зброї до Туреччини і тепер готова увійти в НАТО", - сказав він.

Варто зуважити, що раніше Столтенберг надіслав листа всім державам-членам Альянсу із зазначенням крайнього терміну вступу Швеції до організації.

Блокування вступу Швеції до НАТО

Включення цієї скандинавської країни до НАТО очікується вже майже півтора року. Раніше Швеція планувала вступати до Північноатлантичного альянсу разом із Фінляндією. Ці країни переглянули політики "позаблоковості" після повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Втім, Гельсінкі ще навесні завершив процес вступу, і справа залишається за Стокгольмом.

Нині не дають остаточного добра на заявку про вступ Швеції до НАТО дві держави - Туреччина та Угорщина. При цьому Будапешт раніше заявляв, що не заважатиме Швеції, як тільки Анкара наважиться підписати ратифікацію.

Туреччина заявляє, що Швеція має зробити більше кроків, щоб придушити войовничу Робочу партію Курдистану, яку Євросоюз та США також вважають терористичним угрупованням. При цьому у Швеції заявляли, що вже зробили все необхідне для вступу до НАТО.

Очікується, що парламент Туреччини намітить дату початку обговорення заявки Швеції на членство в комітеті з міжнародних відносин, який зрештою вирішить, чи виносити протокол про приєднання на остаточне голосування.

Раніше Reuters повідомляло, що Туреччина може у жовтні ратифікувати вступ Швеції до НАТО.

23 жовтня президент Туреччини Ердоган підписав протокол про вступ Швеції до НАТО для його розгляду в турецькому парламенті.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.