ua en ru

Шрі-Ланка подасть заявку на приєднання до БРІКС, - The Morning

Шрі-Ланка подасть заявку на приєднання до БРІКС, - The Morning Ілюстративне фото: Шрі-Ланка планує вступити у БРІКС (Getty Images)

Шрі-Ланка вирішила офіційно подати заявку на членство в міжнародному об’єднанні БРІКС. Туди входить Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південна Африка.

ПРо це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Morning.

За словами міністра закордонних справ Шрі-Ланки Віджитха Герата, заявка підкреслює намір Шрі-Ланки зміцнювати зв’язки з економіками, що розвиваються, і диверсифікувати свої багатосторонні відносини.

А ось секретар Міністерства закордонних справ Аруні Віджевардане заявив, що його країна формально подасть заявку на членство під час саміту БРІКС, який пройде в російській Казані 23-24 жовтня.

Шрі-Ланка - країна, розташована на однойменному острові, раніше відомому як Цейлон. Знаходиться на південь від Індії в Індійському океані і була колишньою британською колонією. Внаслідок серії помилок в економічній політиці останніх років Шрі-Ланка опинилася в економічній та політичній залежності від Китаю

Що таке БРІКС

БРІКС - це міжнародне об'єднання п'яти країн: Бразилії, Росії, Індії, Китаю та Південної Африки. Спочатку воно утворилося як BRIC (без Південної Африки), але після її приєднання в 2010 році стало називатися BRICS. Це група країн із швидко зростаючими економіками, яка має на меті зміцнення економічної співпраці, збільшення політичного впливу на міжнародній арені та розвиток альтернативних фінансових механізмів, що не залежать від Заходу, таких як МВФ і Світовий банк.

БРІКС часто розглядається як платформа для зміцнення глобального багатополярного порядку, де ці країни намагаються зменшити домінування США і ЄС.