ua en ru

На шляху місії МАГАТЕ до Запорізької АЕС виявили російські протипіхотні міни

На шляху місії МАГАТЕ до Запорізької АЕС виявили російські протипіхотні міни Фото: на шляху місії МАГАТЕ до Запорізької АЕС виявили російські протипіхотні міни (Getty Images)

Українські сапери виявили дві російські протипіхотні міни на шляху слідування місії МАГАТЕ до Запорізької атомної електростанції.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram командувача оперативно-стратегічного угруповання військ "Таврія" Олександра Тарнавського.

"Сьогодні зранку нашим саперам вдалося виявити дві російські протипіхотні міни на шляху слідування місії МАГАТЕ до Запорізької АЕС", - написав Тарнавський.

За його словами, міни було знешкоджено, що дозволило гарантувати безпеку експертів.

Ситуація на ЗАЕС

Нагадаємо, раніше начальник ГУР Кирило Буданов заявив, що росіяни додатково замінували ЗАЕС. Зокрема, вони помістили вибухівку на охолоджувачі енергоблоків. Також президент Володимир Зеленський попереджав, що росіяни можуть влаштувати теракт на окупованій станції з викидом радіації.

Голова Держатомрегулювання Олег Коріков повідомив, що експерти МАГАТЕ зафіксували вибухи у районі захопленої станції 26 та 27 липня. Вони також виявили міни на території ЗАЕС.

При цьому додамо, що в МАГАТЕ й раніше заявляли, що вони знайшли протипіхотні міни на території ЗАЕС. Міністр енергетики України Герман Галущенко вважає, що встановлені міни можуть вибухнути в будь-який момент.

Також зазначимо, що окупанти перевели четвертий і п'ятий енергоблок ЗАЕС у стан "гарячий зупин".