ua en ru

Що відбувається у Новоолександрівці та чому РФ націлилася на село: експерт назвав три мети

Що відбувається у Новоолександрівці та чому РФ націлилася на село: експерт назвав три мети Фото: ЗСУ спростовують повну окупацію військами РФ Новоолександрівки (GettyImages)

У Новоолександрівці на Покровському напрямку тривають важкі бої. Попри заяви аналітиків в ЗСУ стверджують, що ворогу не вдалося повністю окупувати село, а частина населеного пункту, в яку прорвалися росіяни, перебуває під вогневим контролем українських бійців, які продовжують стримувати натиск агресора.

Про те, що відбувається в Новоолександрівці та яку мету переслідують війська РФ - в матеріалі РБК-Україна нижче.

Зміст

Що відбувається у Новоолександрівці

Напередодні аналітики каналу DeepState повідомили про окупацію росіянами Новоолександрівки Донецької області й що загарбники намагаються закріпитися там на західних околицях. Сьогодні вранці в оновленій мапі ресурс повідомив, що в цьому та деяких інших населених пунктах ворог просунувся.

Втім, в ЗСУ спростували інформацію. 110-та окрема механізована бригада імені генерал-хорунжого Марка Безручка в Facebook проінформувала, що про повну окупацію населеного пункту не йдеться.

Що відбувається у Новоолександрівці та чому РФ націлилася на село: експерт назвав три метиФото: мапа DeepState, на якій Новоолександрівка позначена окупованою (скрін deepstatemap.live)

"Зазначена інформація щодо повної окупації ворогом населеного пункту Новоолександрівка не відповідає дійсності", - йдеться у дописі бригади.

Військові наголосили, що значна частина Новоолександрівки зайнята окупантами, але "не вся", й повністю населений пункт ворог не контролює.

"Наразі на його вулицях точаться важкі бої. Переважаючий у силах противник пре несамовито, але бійці 110-ї ОМБр спільно з суміжними підрозділами надзусиллями стримують його дикий натиск. Частина населеного пункту, в яку прорвався ворог перебуває під нашим вогневим контролем. Вживаються всі заходи, для вибиття звідти окупантів. Тривають бої, ситуація під контролем підрозділів Збройних Сил України", - додали бійці.

Варто зауважити, що згідно зі свіжими зведеннями Генерального штабу, найактивніше ворог намагається штурмувати сьогодні на Покровському напрямку, де 11 атак - відбито, 14 - ще тривають. Бої точаться в районах Сокола, Новоселівки Першої, Новоолександрівки, Євгенівки, Олександрополя та Воздвиженки.

Яка мета РФ

Як розповів в коментарі РБК-Україна військово-політичний оглядач групи "Інформаційний спротив" Олександр Коваленко, ворог, намагаючись захопити Новоолександрівку переслідує три мети. По-перше, на південь від траси 0511 сформувати буфер безпеки для фактично всього південного флангу. Тобто вийти на лівий берег річки Вовча та Карлівського водосховища. Друга мета - через Воздвиженку вийти на трасу 0504, а саме логістичну артерію від Покровська на Костянтинівку та Часів Яр. Третя мета - почати наступальні дії на Торецьк, тобто відкрити Торецький напрямок.

"Усі ці три позиції, які я назвав, це оперативно-тактичний рівень. Якщо росіяни захоплять Новоолександрівку з подальшим захопленням і Воздвиженки й виходом на трасу 0504, то це можна вважати для них тактичним успіхом із перерізанням логістичної артерії", - пояснює Коваленко.

За його словами, у разі окупації Новоолександрівки для Покровська це не погіршить ситуацію, чого не можна сказати про Краматорський напрямок, де значно ускладниться логістика, відповідно матеріально-технічне забезпечення українських сил буде проходити по менш зручних напрямках та шляхах.

Чому ворогу вдається прориватися

Як зазначив експерт, в принципі вся ця лінія фронту почала валитися після захоплення росіянами Очеретиного, що стало негативним впливом на утримання цієї лінії боєзіткнення.

Що відбувається у Новоолександрівці та чому РФ націлилася на село: експерт назвав три мети

"Бо після того, як Очеретине було втрачено, яке повинно було триматися декілька місяців, воно було втрачено з якихось причин за декілька днів. Отже, було б цікаво побачити результати розслідування по Очеретиному. В принципі саме після цього і розпочалася більш інтенсивна діяльність по південному флангу, від 0511, так і на північно-західному напрямку. Тобто все, що ми зараз з вами можемо спостерігати - це один із результатів втрати Очеретиного", - каже Коваленко.

Він пояснює, українські війська й надалі будуть продовжувати оборонні дії, а що стосується питання втрати територій, то до цього не треба зараз прив'язуватися, бо для нас наразі важливо виснажити агресора.

"У нас оборонні дії з елементами дуже важливої фази виснаження окупантів. Тобто для нас головне оборона та виснаження росіян. І ми можемо відходити від тих чи інших позицій, де можемо нести втрати більші, ніж можемо собі дозволити, і при цьому змушувати ворога зазнавати втрат. Для нас важливо змусити ворога нести максимальні втрати протягом 2024 року. Тому відходити від позицій ми як відходили, так і будемо. Бо саме так і ведеться оборона і виснаження", - говорить Коваленко.

Але, експерт акцентував, якщо говорити про окремо взяті якісь населені пункти, то звісно, що їх не бажано було б втрачати.

"Наприклад, такі як Новоолександрівка або Воздвиженка. Тому що ми таким чином залишаємо важливі об'єкти, які дозволять росіянам мати тактичний або оперативно-тактичний успіх", - підсумував експерт.