ua en ru

Що робити, коли пом’яв машину: важливі поради

Що робити, коли пом’яв машину: важливі поради Фото: що робити, коли пом’яв машину (Getty Images)

Все, що рухається у просторі, має властивість зіткатися з іншими об’єктами – і автомобілів це теж стосується. Як бути, якщо з вашої провини злегка постраждав автомобіль?

Про те, як поводитись у випадку незначного ДТП, читайте в матеріалі РБК-Україна.

При підготовці статті були використані публікації видання “Autobild Україна”, Autocentre та ПДР України.

Відповідь на запитання в заголовку залежить від того, про чий автомобіль йдеться – самого винуватця чи чужий. Розглянемо обидва варіанти.

Що робити, коли пом’яв машину: важливі поради

Якщо пошкодив чужу машину

  • Не їдьте з місця пригоди, навіть якщо вас ніхто не бачить. Покидання місця ДТП є однією з найтяжчих провин в українському Кодексі про адміністративні порушення.
  • Не зволікаючи, оцініть завдану вами шкоду. Тому що від суми значною мірою залежить подальший розвиток подій і сенс ваших перемовин з власником пошкодженого авто. Добре, якщо ви зможете негайно зателефонувати вашому знайомому рихтувальнику.
  • Визначайтеся, чи є сенс викликати поліцію та повідомляти вашу страхову компанію. Пригадайте розмір франшизи за вашим полісом: якщо сума компенсації власнику другої машини буде меншою за неї, то страхова вам не потрібна – ви просто одержите зниження свого статусу в її базах;
  • Зафіксуйте всі обставини, що при розслідуванні ДТП послужать вам частковим виправданням: неприбраний комунальниками сніг та крига, неправильно запарковані інші машини, відсутній люк каналізації, залишена без догляду дитина на дорозі тощо;
  • Спробуйте зрозуміти, чи не стоїть пошкоджена вами машина з порушенням ПДР – за певних умов це може зняти з вас частину провини;
  • У випадку, коли сума збитку невелика, запропонуйте другому власнику розрахунок на місці, без звернення до страховиків;
  • Коли пошкодження виявиться серйозним, є сенс звертатися до своєї страхової компанії, тож негайно повідомляйте її про пригоду. Страхова компанія допоможе оцінити збитки та скерує ваші подальші дії;
  • Якщо ви з потерпілою стороною досягнете згоди про обставини події і винуватця, оформлюйте аварію за європротоколом, без виклику поліції;
  • Сфотографуйте місце події з усіх ракурсів так, щоб було видно відстань від машини до певних нерухомих об’єктів – стовпів, будівель.

Що робити, коли пом’яв машину: важливі поради

Ви пошкодили свою машину

Навіть якщо крім вашого майна ніяке інше не постраждало, порядок дій буде і цілому схожий з описаним вище випадком. Принаймні, перших чотирьох пунктів вам варто дотриматись.

Майте на увазі, що при відсутності другої сторони офіційно аварія все одно вважається дорожньо-транспортною пригодою. Особливо важливо зробити все правильно, якщо у вас є страховка вашого авто по КАСКО і ви можете розраховувати на компенсацію витрат на ремонт.

Щоб не помилитись з первинною оцінкою збитків, є сенс сфотографувати місце пошкодження на машині з усіх боків і показати фото фахівцю з кузовного ремонту. Точної калькуляції по фото вам ніхто не дасть, але порядок цифр стане зрозумілий.

Коротко

Дуже погано, якщо таке колись станеться з вами, і дуже добре, якщо ви будете морально готові до подібної події. Значить, в перші хвилини ви будете діяти більш-менш спокійно і зважено. Тому, навіть якщо ви зразковий водій, запам’ятайте приведені вище алгоритми і тримайте їх у пам’яті. Також корисно буде мати під рукою телефони вашої страхової компанії і знайомого юриста, які допоможуть визначитись з вашими подальшими діями в конкретній ситуації.