ua en ru

Врожайний рік. Чи чекати низьких цін на кавуни та звідки їх везуть

Врожайний рік. Чи чекати низьких цін на кавуни та звідки їх везуть Фото: кавуни з'явилися у продажу раніше, ніж торік (freepik.com)

Цього року сезон кавунів в Україні розпочався рано. Вже можна купити не лише імпортні, а й місцеві баштанні. Ціни поки що кусаються, але з початком активного збору врожаю очікується зниження вартості.

РБК-Україна розповідає, які кавуни наразі є у продажу, скільки вони коштують та що буде з цінами в розпал сезону.

Зміст:

Урожай на кавуни. Звідки везуть баштанні

Погодні умови цьогоріч сприяють швидкому дозріванню фруктів та ягід. Слідом за полуницею, черешнею та малиною рекорд раннього старту сезону в Україні "побили" кавуни.

Аналітик Українського клубу аграрного бізнесу Максим Гопка розповів РБК-Україна, що сезон кавунів вже стартував, проте наразі на полицях здебільшого імпортна продукція.

За його словами, пікова кількість пропозиції вітчизняних кавунів має бути з початку серпня, проте вже з другої половини липня почнеться поступове збільшення надходжень українських баштанних.

Якщо говорити про імпортну продукцію, то її завозять з Азербайджану, Румунії, Туреччини.

Серед українських виробників кавунів (за даними минулого року) лідерами стали такі області: Дніпропетровська, Полтавська, Вінницька, Кіровоградська, Харківська.

Варто зазначити, що через втрати великих обсягів баштанних у південних регіонах за час повномасштабної війни, з минулого року кавуни вирощують по всій Україні. Аграрії почали садити їх у центральних, східних та західних областях

    Врожайний рік. Чи чекати низьких цін на кавуни та звідки їх везутьФото: цього року очікується високий врожай кавунів (freepik.com)

    За словами керівниці відділу маркетингу оптового сільськогосподарського ринку "Шувар" Тетяни Попович, в продажу вже є вітчизняні кавуни з Закарпаття та Одеської області.

    • Закарпаття

    Відпускні ціни на кавун з поля з цього регіону становлять 18-20 грн за кілограм. У Закарпатті був відмінний врожай завдяки сприятливим погодним умовам, що призвело до зниження цін на продукцію.

    • Одеська область

    Відпускні ціни на кавуни варіюються від 19 до 21 грн за кілограм. Регіон збільшив площі під кавунами, що призвело до стабільної пропозиції та зниження цін.

      Аналітик УКАБ Максим Гопка прогнозує гарний урожай кавунів у сезоні 2024, бо погодні умови поки що сприяють цьому: дощі допомагали вегетації, а сильна спека вирішує питання достигання.

      Раніше про очікування рекордних урожаїв баштанних в Одеській області повідомив керівник ОВА Олег Кіпер. Цьогоріч було засіяно на 108,7% кавунів більше, як порівняти з 2023-м.

      Ціни на кавуни: оптові та в супермаркетах

      Максим Гопка зазначив, що наразі більшість кавунів імпортні, тому оптова вартість недешева – 28,50 грн/кг, що відповідає ціні минулого року.

      Оптові ціни на ринку "Шувар" у 2024 році є значно нижчими порівняно з 2023-м. Як каже Тетяна Попович, на 4 липня мінімальна ціна кавунів становила 23 грн за кілограм, що на 15-20% нижче, ніж минулого року в цей же період.

      За її словами, вартість залишається нижчою порівняно з минулим роком, завдяки сприятливим умовам вирощування та збільшенню обсягів імпорту. Значний обсяг імпортованих кавунів надходить з Туреччини. У 2024 році обсяг імпорту з цієї країни зріс на 10%, що дозволило утримувати ціни на низькому рівні. Імпорт кавунів з Греції зріс на 8% порівняно з минулим роком, сприяючи збільшенню пропозиції та стабілізації цін на ринку.

      Загалом ціни на ринку "Шувар" такі:

      • кавуни з Одеси 23-25 грн/кг
      • із Македонії 25 грн/кг
      • із Молдови 25-27 грн/кг
      • з Азербайджану 25 грн/кг
      • із Греції (без кісточок) 40 грн/кг

      РБК-Україна промоніторило ціни на баштанні у супермаркетах на 5 липня, і вони різняться залежно від країни походження та сорту.

      Зазвичай цілий кавун "затягує" щонайменше на 5 кг, тому за нього доведеться сплатити від 200 грн. Проте в торговельних мережах наразі можна придбати половину чи четвертину плоду, що дозволяє зекономити.

      Українські кавуни в мережі АТБ коштують 38,95 грн/кг.

      Врожайний рік. Чи чекати низьких цін на кавуни та звідки їх везутьСкриншот atbmarket.com

      У супермаркетах "Сільпо" покупці можуть обрати кавуни різних сортів та вартості. Найдешевші – баштанні з Греції (39 грн/кг). Кавун з Італії обійдеться в 60 грн за кілограм, така сама вартість іспанських кавунів та українських сорту "Вогник" без кісточок. "Екзотичний" кавун жовтого кольору коштує 89 грн/кг.

      Врожайний рік. Чи чекати низьких цін на кавуни та звідки їх везутьСкриншот silpo.ua

      У мережі магазинів VARUS акційна ціна на кавун становить 25,9 грн/кг.

      Врожайний рік. Чи чекати низьких цін на кавуни та звідки їх везутьСкриншот varus.ua

      У Novus продають різні сорти баштанних. Найдешевший кавун (Україна) коштуватиме 38,99 грн/кг, "Вогник" обійдеться в 64,99 грн/кг, а кавун без кісточок – 69,99 грн за кілограм.

      Врожайний рік. Чи чекати низьких цін на кавуни та звідки їх везуть

      Скриншот novus.zakaz.ua

      Якою буде вартість у розпал сезону

      Вартість кавунів змінюватиметься зі збільшенням обсягів продукції від фермерів. Тому ціни ще можуть зменшитися, коли масово почне надходити українська продукція (кінець липня – серпень).

      Однак аналітик УКАБ каже, що не варто очікувати більш приємних цін, ніж минулого року. Найнижча вартість у розпал сезону становитиме від 12 до 16 грн/кг гуртовими закупівлями.

      При підготовці використовувалися: публікації AgroPortal, дані мереж українських супермаркетів, допис очільника Одеської ОВА Олега Кіпера у Telegram, коментарі аналітика УКАБ Максима Гопки та керівниці відділу маркетингу оптового сільськогосподарського ринку "Шувар" Тетяни Попович