ua en ru

Так само як ми знищуємо логістику окупантів, слід позбавити РФ логістики обходу санкцій, - Зеленський

Так само як ми знищуємо логістику окупантів, слід позбавити РФ логістики обходу санкцій, - Зеленський Фото: президент України Володимир Зеленський (Віталій Носач, РБК-Україна)

Росію слід позбавити можливості обходити санкції через посередників для того, аби "демонтувати" віру у безкарність країни-агресора.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на відеозвернення президента України Володимира Зеленського на саміті Кримської платформи.

"Колись, на початку російської війни проти України багато хто готовий був заплющувати очі на захоплення Росією Криму. Мовляв, це "заспокоїть агресора". Але навпаки це лише розпалило його амбіції. Бо долало віри у безкарність. І ми займаємося демонтажем безкарності Росії крок за кроком", - сказав він.

За його словами, це досягається завдяки роботі в ООН попри російське зловживання незаконно отриманим правом вето. Це дає і українська формула миру, яка заснована на принципах та цілях ООН і яка поступово стає глобальною формулою.

Це також забезпечує робота міжнародних правових інституцій, зокрема Міжнародного кримінального суду, який видав ордер на арешт російського диктатора Володимира Путіна у справі про викрадення та депортацію дітей. Це дають санкції проти Росії. Це дає принципова підтримка від різних країн світу, різних лідерів для України та сміливості наших людей.

"Зараз наше завдання зберігати і посилювати тиск на окупанта. І мій заклик до вас простий - не зупиняйтеся на півдороги. Очищувати Чорне море від флоту терористів непросто. Але все ж значно простіше очищувати інформаційне середовище від пропаганди з Росії, яка досі намагається спотворити нашу взаємодію та підірвати демократичний порядок", - наголосив президент.

Зеленський закликав зупиняти російську пропаганду. Це допоможе Україні, а також, за його словами, збереже душу людей та суспільств в інших країнах.

"Так само як ми знищуємо логістику окупанта на території нашої країни, треба позбавити безпеки і логістики обходу санкцій проти Росії через будь-яких посередників. Чи то держави, чи то компаній, чи то фізичні особи. Санкції повинні працювати. Я закликаю вас до парламентського контролю за відповідними санкційними режимами", - додав президент.

Санкції проти Росії

З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну ЄС запровадив 11 пакетів санкцій. Вони включають заборону на імпорт російської нафти, відключення низки банків РФ від системи SWIFT, а також велику кількість експортних обмежень.

Влітку Зеленський закликав ЄС розпочати роботу над 12-м пакетом санкцій проти Росії. Київ продовжує наполягати на санкціях проти "Росатому".

Зазначимо, що Євросоюз має найближчими днями почати консультації з країнами-членами щодо нового пакету санкцій проти РФ.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.