ua en ru

Саміт миру завершивсь. У Зеленського пояснили, що буде далі

Саміт миру завершивсь. У Зеленського пояснили, що буде далі Фото: заступник голови ОП Ігор Жовква (Getty Images)

У Швейцарії закінчився перший установчий саміт миру, який ініціювала Україна. Після цього почнеться підготовка до наступного саміту миру.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на публікацію заступника керівника Офісу президента Ігоря Жовкви в Facebook.

Цими вихідними у Швейцарії пройшов перший саміт миру, який було ініційовано Україною. На ньому були присутні представники понад 100 країн та міжнародних організацій.

Президент Володимир Зеленський провів низку дипломатичних зустрічей для залучення партнерів у підтримці України. Після завершення саміту Зеленський розповів, що Україна вже починає працювати над наступною зустріччю.

Пізніше Жовква розповів про деталі того, які будуть наступні кроки України по завершенню першого саміту миру.

За його словами, наразі відбудуться тематичні заходи щодо кожного пункту на рівні міністрів та радників. Зокрема, Україна вже має відповідну готовність до їх організації від низки країн.

Це Франція, Чехія, Туреччина, Кенія, Саудівська Аравія, Сполучені Штати, Норвегія, Польща, Канада, Катар, Чилі, Фінляндія, Нідерланди, Німеччина, Велика Британія.

"Після цього – виходимо на другий Саміт, що має закласти основи тривалого та справедливого миру", - повідомив Жовква.

Саміт миру у Швейцарії

На вихідних у Швейцарії було проведено саміт миру на якому було розглянуто три ключові питання української формули миру: ядерну безпеку, забезпечення продовольством та обмін полоненими.

За результатами саміту низка країн підтримали спільне комюніке. Детально про це - читайте у матеріалі РБК-Україна.

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, документ буде відкритим. Тобто навіть після завершення саміту країни зможуть підписати декларацію.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.