ua en ru

Рютте закликав НАТО збільшити постачання озброєнь до України до 40 млрд євро

Рютте закликав НАТО збільшити постачання озброєнь до України до 40 млрд євро Фото: генсек НАТО Марк Рютте (Віталій Носач РБК-Україна)

Країни-члени НАТО вироблятимуть більше зброї та боєприпасів. Альянс близький до досягнення цільового показника витрат у розмірі 40 млрд євро цього року для України.

Про це заявив генсек НАТО Марк Рютте, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Bloomberg.

Новий генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору закликав зосередитись на збільшенні оборонного виробництва, включаючи обладнання для суші, повітря та моря, а також снаряди. Водночас НАТО має намір виконати обіцянку щодо витрат, виділивши 20,9 млрд євро у першій половині року, сказав він.

"Нам необхідно рухатися далі і швидше, щоб протистояти загрозам, що зростають, з якими ми стикаємося", - заявив Рютте журналістам у Брюсселі перед першою зустріччю міністрів оборони країн НАТО за час його перебування на посаді.

Допомога НАТО Україні

Глави оборонних відомств НАТО мають продовжити угоду липневого саміту альянсу у Вашингтоні, де вони домовилися про 40 млрд євро допомоги на цей рік. Ця обіцянка не виправдала спроб попередника Рютте, Єнса Столтенберга, забезпечити міцну багаторічну структуру фінансування, яка передбачає гарантоване фінансування в найближчому майбутньому.

Прийнявши кермо влади на початку місяця, колишній прем'єр-міністр Нідерландів зосередився на необхідності альянсу нарощувати інвестиції в оборонну промисловість.

"За останні два роки ми досягли значних успіхів у виробництві боєприпасів та виготовленні нових кораблів, бойових машин та літаків", - сказав Рютте. "Але ми все ще не виробляємо достатньо – і витрати залишаються надто високими".

Оскільки все більше країн-членів виконують зобов'язання НАТО витрачати 2% від обсягу виробництва на оборону з початку війни в Росії - мета, яка найчастіше уникала уваги за останнє десятиліття, - Рютте також закликав витрачати більше коштів, щоб бути готовими до майбутнього конфлікту.

У Брюсселі міністри оборони обговорять новий командний центр у Вісбадені (Німеччина) для координації допомоги та навчання для України. Альянс також зосередиться на роботі з промисловістю для покращення стандартизації як способу об'єднання армій НАТО та покращення практики закупівель, за словами чиновника, який говорив на умовах анонімності.

Союзники також займуться прогалинами в системі ППО НАТО. Альянсу довелося відреагувати на ситуацію з боку країн на східному фланзі, де за останні тижні сталося кілька порушень їхнього повітряного простору російськими безпілотниками.

Скоординовані зусилля допомогли НАТО вийти на графік виробництва 2 мільйонів 155-міліметрових артилерійських снарядів цього року. Хронічний брак боєприпасів у Києві сприяв виснажливому просуванню Росії на сході України цього року.

Рютте заявив у 16 жовтня, що НАТО має "спільно нарощувати масштаби виробництва, щоб виробляти більше та з меншими витратами".