ua en ru

Руйнування в Миколаєві, пожежа в Одесі: названі наслідки третьої поспіль нічної атаки

Руйнування в Миколаєві, пожежа в Одесі: названі наслідки третьої поспіль нічної атаки Фото: названі наслідки другої поспіль нічної атаки росіян на Україну (t.me/dsns_telegram)

Війська РФ завдали третього поспіль масованого комбінованого удару по містах України з використанням крилатих ракет і дронів-камікадзе. Вибухи пролунали в Одесі, Миколаєві та Сумах. В результаті атаки є руйнування, вбиті та поранені.

Що відомо про ракетну атаку по Україні в ніч на 20 липня, читайте у матеріалі РБК-Україна.

Сигнали про загрозу повітряних атак почали масово звучати у південних та центральних областях незабаром після опівночі. У командуванні Повітряних сил ЗСУ попередили про запуск дронів-камікадзе з різних напрямків, а також крилатих ракет "Калібр", Х-22 та "Онікс" з акваторії Чорного моря.

Пізніше почали з'являтися дані про роботу протиповітряної оборони у низці регіонів, також повідомлялося про звуки вибухів.

РосЗМІ писали, що масовані ракетні атаки пов'язані з вибухом на Кримському мосту та виходом РФ із "зернової угоди". Але у ЗСУ спростували цю теорію змови, уточнивши, що до масованих нічних атак росіяни готувалися давно через дефіцит крилатих ракет і дронів-камікадзе.

Атака на Одесу

Окупанти завдали комбінованого удару по Одесі та населеним пунктам області. Спочатку повідомлялося про двох поранених. Також стало відомо, що внаслідок російської атаки у центрі Одеси спалахнула пожежа на площі 300 квадратних метрів. Пізніше кількість постраждалих зросла до чотирьох.

Спікер ОК "Південь" Наталія Гуменюк в ефірі телемарафону повідомила, що окупантами були застосовані ракети різного базування, до атаки також приєднався підводний човен і стратегічна авіація, яка несла чергування в Чорному морі.

"Влучення в області стосуються об'єктів логістики - це складські приміщення", - додала вона.

ЗМІ показали фото зруйнованої адмінбудівлі в Одесі

Фото: наслідки ворожого "прильоту" в Одесі 20 липня (t.me/suspilneodesa)

В ДСНС опублікували кадри ліквідації наслідків нічних обстрілів в Одесі

"Частково зруйновано чотириповерхову будівлю. Постраждало четверо людей, серед них - дитина. Під час гасіння пожежі отримав тепловий удар працівник ДСНС", - повідомив голова ДСНС Сергій Крук.

Всього, за ніч, на ліквідацію наслідків ворожих атак залучались 174 рятувальники та 44 одиниці техніки ДСНС.

Фото: рятувальники ліквідовують наслідки атаки по Одесі 20 липня (t.me/dsns_telegram)

Згодом стало відомо про одного загиблого в Одесі. Про це розповів очільник Одеської ОВА Олег Кіпер.

"На жаль внаслідок нічної російської атаки маємо одного загиблого в Одесі. Загиблий - охоронець цивільної будівлі, 2002 року народження", - написав він.

Також голова Одеської ОВА повідомив, що загалом у місті 8 постраждалих, серед них троє співробітників ДСНС.

"До міських лікарень госпіталізували трьох постраждалих. Всі троє перебувають у стані середньої ступені важкості, серед них - співробітник ДСНС", - пише Кіпер.

Він додав, що у постраждалих осколкові поранення та отруєння продуктами горіння.

В Одесі пошкоджена будівля генконсульства Китаю

Про це повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер та опублікував фото

"Агресор навмисне б'є по портовій інфраструктурі - постраждали адміністративні та житлові будинки навколо, а також консульство Китайської Народної Республіки. Це говорить про те, що ворог не звертає ні на що уваги", - написав він.

Фото: росіяни нічною атакою на Одесу пошкодили будівлю генконсульства Китаю (t.me/odeskaODA)

Масований обстріл Миколаєва

Російські війська завдали серії ударів по Миколаєву за допомогою ракет та ударних БПЛА. Голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив, що всього внаслідок атаки окупантів на Миколаїв постраждали 18 осіб, з них 9 - госпіталізовано, зокрема 5 дітей. Двох людей вдалося врятувати з-під завалів. Спочатку повідомлялося про 5 постраждалих.

Мер міста Олександр Сенкевич зазначив, що на одній з адрес від вибуху утворилася величезна вирва біля триповерхового житлового будинку.

"Пожежа дуже серйозна. На місці вже працюють рятувальники ДСНС. Навколо багато пошкоджених будинків. Вранці наші комунальники відпрацьовуватимуть. В іншій адресі горять кілька гаражів. Рятувальники гасять", - додав він.

Незабаром він повідомив, що щонайменше 5 багатоповерхових житлових будинків отримали пошкодження (вікна, двері, балкони, стелю), їх відключили від електропостачання. За словами Сенкевича, на другу адресу пошкоджено близько 15 гаражів.

Оновлена інформація щодо наслідків атаки в Миколаєві

Як розповів голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, внаслідок влучання зруйновано декілька поверхів триповерхового будинку та виникла пожежа площею 450 кв. м, яку вогнеборці ліквідували о 07:45. Триває розбір завалів. Пошкоджено сусідні багатоповерхові будинки.

Також загорілися три гаражі, пожежу було оперативно ліквідовано. Крім того, пошкоджено близько 15 гаражів та вибиті вікна у кількох багатоповерхівках, розташованих поруч.

Загалом внаслідок ракетного удару по Миколаєву постраждало 19 осіб. За медичною допомогою звернулися вісім людей - госпіталізовано двоє, серед них дитина.

Стало відомо про одного загиблого внаслідок нічного удару по Миколаєву.

Про таке кореспондентам "Суспільного" повідомив заступник Миколаївського міського голови Анатолій Петров.

За його словами рятувальники дістають тіло з-під завалів.

В Офісі генпрокурора та ДСНС показали фото наслідків удару по Миколаєву

Фото: наслідки нічної атаки по Миколаєву 20 липня (t.me/pgo_gov_ua, t.me/dsns_telegram)

Атака "Шахедів" на Суми та Чернігівську область

Уночі кілька разів повідомлялося про вибухи у Сумах. Telegram-канал Сумської ОВА підтверджував роботу українських сил протиповітряної оборони у регіоні.

Згодом стало відомо, що близько 01:30 м. Суми атакувало три БПЛА типу "Shahed 136". Один із них збитий, другий підбитий силами ППО. Третій влучив у будівлю позашкільного оздоровчого закладу. Внаслідок влучання пошкоджено приміщення закладу з послідуючим загоранням.

На місці події бригадою швидкої медичної допомоги надано допомогу медичній сестрі закладу. Наразі пожежу ліквідовано.

Згодом в ДСНС показали наслідки "прильоту" по дитячому табору.

Також цієї ночі російські війська атакували дронами-камікадзе "Шахед" Семенівку Чернігівської області. Є влучання в житлові будинки. Кількість потерпілих уточнюється. Триває відселення мешканців.

Росіяни випустили по 19 ракет і дронів

За даними командування Повітряних сил ЗСУ, вночі 20 липня під ударом російських ракет опинилися Одеса та Миколаїв. Під час атаки на південь під ударом російських ракет порти, причали, житлові будинки і торгові мережі.

Загалом противник випустив 38 боєприпасів: 19 крилатих ракет та 19 дронів-камікадзе, а саме:

  • 7 крилатих "Онікс" з берегового ракетного комплексу "Бастіон" (Крим);
  • 4 крилаті ракети повітряного базування Х-22 - пуски здійснювались з восьми літаків Ту-22МЗ (акваторія Чорного моря);
  • 3 крилаті ракети морського базування "Калібр" імовірно з підводного човна (акваторія Чорного моря);
  • 5 крилатих ракет наземного базування "Іскандер-К" (Крим);
  • 19 ударних БПЛА типу "Shahed-136/131" з двох напрямків - південного (Чауда, Крим) та північно-східного (Курськ).

В результаті бойової роботи силами та засобами Повітряних Сил, у взаємодії з підрозділами інших складових Сил оборони України, знищено 18 повітряних цілей:

  • 2 крилаті ракети морського базування "Калібр";
  • 3 крилаті ракети наземного базування "Іскандер-К";
  • 13 ударних дронів "Shahed-136/131".

Окупанти вранці вдарили по Вовчанську

Сьогодні зранку російські окупанти вкотре обстріляли м. Вовчанськ Чугуївського району.

"На жаль, загинув 40-річний цивільний чоловік", - пише очільник Харківської ОВА Олег Синєгубов.

В ОП відреагували на чергову атаку росіян на південь

Керівник ОП Андрій Єрмак зазначив, світ має завдати нищівного удару по економіці Росії та надати Україні більше озброєння після того, як окупанти вже третій день поспіль атакували мирних людей та об'єкти інфраструктури на півдні нашої держави.

"Відповідь на терор є лише одна - протидія. Ворог розуміє тільки мову сили. Цей терор відбувається як проти українців, так і проти держав Глобального Півдня, де росіяни хочуть створити проблеми з їжею, а також Заходу, де за задумом росіян має бути криза біженців", - пише Єрмак.

Чим відрізняється нова атака по Україні?

Речник командування Повітряних Сил ЗСУ Юрій Ігнат пояснив, що під час сьогоднішньої нічної атаки на відміну від попередніх додалися крилаті ракети "Іскандер-К".

"Бачимо знову "Онікси", бачимо знову Х-22. Додались ще до крилатих ракет "Калібр" морського базування, крилаті ракети "Іскандер-К" наземного базування", - розповів він.

Ігнат зазначив, що це фактично та сама ракета "Калібр", тільки вона запускається із наземної пускової установки типу "Іскандер".

Також він пояснив, чому Україні складно збивати ракети "Онікс", які РФ вже не вперше використовує проти України. За його словами, їх важко виявляти та збивати.

"Ракети "Онікс" призначені для знищення плавзасобів, кораблів, летить вона на швидкості 2,6 Маха. Це понад 3000 км на годину, тобто швидкість велика. На марші вона може підійматися високо для економії пального, а вже при заході на ціль може летіти фактично 10-15 метрів над водою, щоб знищити корабель", - додав Ігнат.

Реакція Зеленського

Президент Володимири Зеленський відреагував на чергову атаку окупантів на південь.

"Одеса. Миколаїв. Російські терористи продовжують свої намагання зруйнувати життя нашої країни. На жаль, є поранені, є загиблі... Мої співчуття рідним та близьким! Але немає у держави-зла ракет, які були б сильніші, ніж наша воля зберегти життя, підтримати один одного і перемогти", - написав він.

Глава держави подякував всім, хто захищає українські міста та залучений до ліквідації наслідків російського терору.

"Усі разом ми пройдемо цей страшний час. І вистоїмо проти ударів російського зла", - зауважив Зеленський.

Удари окупантів по Україні

В останні дні почастішали російські нічні атаки у мирних містах України. Переважно ворог завдавав ударів по південних регіонах країни.

Так, учора, 19 липня, найбільші руйнування зазнали Одеса та область. Було поранено, також постраждали багатоквартирні будинки, портова та критична інфраструктура. Майже 3 тисячі людей в області залишилися без світла.

Перед тим, 18 липня, окупанти також били Україною. Усі наслідки тієї нічної повітряної атаки - у матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.