ua en ru

В Росії зникло відразу шість політв'язнів: серед них Ілля Яшин

В Росії зникло відразу шість політв'язнів: серед них Ілля Яшин Фото: в Росії зникло відразу шість політв'язнів (Getty Images)

З російських колоній і СІЗО зникли шість політв'язнів. Адвокати розглядають ймовірні причини цього.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Агентство.Новости".

За останні два дні адвокати одразу шістьох засуджених і обвинувачених за політичними статтями повідомили, що їхніх підзахисних вивезли з колоній і СІЗО, в яких вони перебували.

У більшості випадків причини та напрямок етапування невідомі. Правозахисники кажуть, що не пам'ятають, щоб одночасно етапували одразу шістьох політв'язнів, і що це нагадує підготовку до обміну, однак не відкидають, що може йтися і про "якийсь відволікаючий хід".

Зокрема один з адвокатів повідомив про зникнення російського політика та опозиціонера Іллі Яшина, якого у грудні 2022 року Міщанський суд Москви засудив його до 8,5 року колонії.

Яшина звинуватили у поширенні "фейків" про армію РФ. За даними його адвоката Тетяни Соломіної, Яшина відвезли з колонії № 3 у Смоленській області.

Крім нього також зникли росіяни:

  • Олег Орлов;
  • Саша Сколиченко;
  • Лілія Чанишева;
  • Ксенія Фадєєва.

Водночас із колонії в Архангельській області зник 17-річний громадянин Німеччини та Росії Кевін Лік. Його було засуджено на чотири роки колонії за статтею про держзраду. За даними росЗМІ, тоді його звинуватили у злочинах, які він чинив, "будучи незгодним з політичним курсом" РФ та війною, яку вона розв’язала проти України.