ua en ru

Росіяни посилюють паспортизацію населення на окупованому Півдні, - ЦНС

Росіяни посилюють паспортизацію населення на окупованому Півдні, - ЦНС Фото: жителів Херсонської області змушують отримувати паспорти РФ (Getty Images)

Російські силовики провели низку рейдів по селах тимчасово окупованого Півдня України для "профілактичних бесід" із тими, хто відмовляється отримувати паспорт РФ. Загарбники перекривали населені пункти і проводили обшуки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Центр національного спротиву (ЦНС).

Зазначається, що у тимчасово окупованих районах Херсонській області триває примусова паспортизація, щоб по документах змінити склад населення. Тих, хто відмовляється отримувати "червону макулатуру" обмежують у правах та залякують, адже для окупантів вони "не лояльні мешканці".

Так, напередодні Нового Року росіяни провели рейди по селах тимчасово окупованої Херсонської області, під час яких населені пункти перекривалися, а в людей проводилися обшуки щодо можливої співпраці з Силами Оборони.

У ЦНС зазначили, що в регіоні більшість людей так і не отримала паспорт РФ. Як наслідок - росіяни вимушені дозволити голосування на так званих "виборах президента" без російського паспорта.

Ситуація на тимчасово окупованих територіях

У Центрі нацспротиву повідомили, що жителі тимчасово окупованих територій дедалі більше незадоволені діями окупантів.

Загарбники намагаються прискорити приєднання захоплених територій півдня та сходу України до політичного і правового поля РФ.

Тим часом слідство виявило, що староста села Лукʼянці у Харківській області під час окупації росіянами закликав жителів отримувати російські паспорти. Йому загрожує 10 років ув'язнення.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.