ua en ru

Росія вдруге заблокувала інспекції суден у рамках "зернового коридору"

Росія вдруге заблокувала інспекції суден у рамках "зернового коридору" Фото: Росія знову заблокувала роботу "зернового коридору" (Getty Images)

Росія знову заблокувала перевірку суден у рамках "зернової". Таким чином РФ вдруге за тиждень блокує роботою "коридору" для експорту української продукції.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України в Facebook.

"Сьогодні, 17 квітня, російська сторона вдруге заблокувала інспекції суден в територіальних водах Туреччини", - йдеться у повідомленні.

В уряді зазначають, що "зернова ініціатива" під загрозою зупинки, оскільки Росія намагається втрутитися у роботу українських портів та експортерів.

Російські представники нав'язують власні критерії для визначення суден, які потрібно перевірити. Так, 14 квітня РФ без пояснень відмовила у реєстрації трьох суден (два з них повинні піти до Китаю), на яких вже чекає вантаж у порту "Південний".

"Таким чином російська сторона намагається встановити контроль над кількістю завантаженого флоту та напрямами його роботи, що є порушенням міжнародних норм та положень "Зернової ініціативи". Це є черговою спробою диктувати всьому світу свою політику, ставити під загрозу продовольчу безпеку та використовувати їжу як зброю", - зазначають у міністерстві.

Україна відкидає чергові вимоги росіян та виступає проти втручання в діяльність українських портів. Міністерство закликає ООН та Туреччину забезпечити виконання всіх процедур.

Нагадаємо, на початку минулого тижня у Мінінфраструктури України заявили, що Росія блокує "зерновий коридор", а ситуація дійшла до критичної стадії.

Перевірки суден біля узбережжя Стамбула призупинили, але після чергових переговорів 12 квітня інспекцію відновили.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

Увага! Під час війни активізувалися інтернет-шахраї, які видають себе за сайт РБК-Україна. Вони використовують наш дизайн, персональні дані редакції та схожу адресу сайту. Єдиний домен РБК-Україна – www.rbc.ua. Про фейкові сторінки з нашою назвою повідомляйте на пошту: sb@rbc.ua.