ua en ru

Росія під час нещодавнього масованого обстрілу порушила роботу двох українських АЕС

Росія під час нещодавнього масованого обстрілу порушила роботу двох українських АЕС Ілюстративне зображення (Getty Images)

Внаслідок російського обстрілу в понеділок, 29 серпня, була порушена робота Рівненської та Южноукраїнської атомних електростанцій.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на ноту української місії при Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ).

Російська Федерація створює загрозу внаслідок обстрілу енергетичної інфраструктури.

"Російська Федерація продовжує цілеспрямовано атакувати енергетичну інфраструктуру України, маючи намір порушити роботу атомних електростанцій країни, які забезпечують більшу частину електроенергії в Україні... Російські атаки становлять значний ризик для стабільної роботи ядерних об'єктів в Україні та безпеки мільйонів людей", - йдеться в ноті.

Як повідомила місія, внаслідок обстрілу в понеділок:

  • три з чотирьох енергоблоків Рівненської атомної електростанції були відключені від мережі;
  • Южноукраїнська АЕС була змушена знизити свою потужність. Через коливання в національній енергосистемі енергоблок №3 було відключено від мережі.

Окупація ЗАЕС

Запорізька атомна електростанція (ЗАЕС) була захоплена російськими військами 4 березня 2022 року. Росіяни розміщують на території станції свою військову техніку та боєприпаси, а також обстрілюють саму станцію, завдаючи шкоди лініям електропередач і викликаючи відключення енергоблоків. При цьому вони звинувачують Збройні Сили України у цих атаках.

11 серпня голова Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко повідомив про пожежу на станції. Жителі Нікополя перші помітили займання на одній з градирень станції, розташованій на тимчасово окупованому березі колишнього Каховського водосховища. Незважаючи на це, ЗАЕС продовжувала працювати в штатному режимі.

Президент України Володимир Зеленський пізніше підтвердив факт пожежі та заявив, що її спричинили російські окупанти.

МАГАТЕ відреагувало на подію, зазначивши, що його фахівці стали свідками густого темного диму в північній частині ЗАЕС, який з’явився після "численних вибухів". Причину займання визначити не вдалося.