ua en ru

Рівень стресу у фінансовій системі України знову зріс: НБУ назвав причини

Рівень стресу у фінансовій системі України знову зріс: НБУ назвав причини Фото: НБУ виміряв рівень фінансового стресу (Віталій Носач, РБК-Україна)

Індекс фінансового стресу (ІФС) зберігає значну волатильність на високих рівнях уже понад рік. Його значення останніми місяцями зросли після зимового падіння.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Звіт про фінансову стабільність" НБУ.

"Основна причина - одночасне підвищення кількох складових індексу", - йдеться у звіті.

Рівень стресу у фінансовій системі України знову зріс: НБУ назвав причини

Зокрема, протягом останнього півріччя поступово зростав субіндекс поведінки домогосподарств передусім через підвищення відсоткових ставок за гривневими депозитами.

"Нинішнє підвищення ставок не пов’язане з відпливами вкладень, тож не свідчить про додатковий тиск на ліквідність. Однак воно відображає жорсткіші монетарні умови, що посилює виклики для фінансової системи", - зазначили в НБУ.

Банківський субіндекс також зріс унаслідок певного зниження показників ліквідності, проте він залишається найнижчим з усіх компонентів ІФС. Субіндекс державних цінних паперів досі перебуває на високих рівнях з огляду на значну дохідність суверенних єврооблігацій.

Водночас зниження спреду між офіційним і готівковим курсами валют та зменшення обсягів валютних інтервенцій НБУ привело до поступового скорочення валютного субіндексу, йдеться в огляді.