ua en ru

Рішення про надання Україні ATACMS абсолютно не закрите, - Кулеба

Рішення про надання Україні ATACMS абсолютно не закрите, - Кулеба Фото: міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба (Віталій Носач, РБК-Україна)

Рішення про надання Україні американських балістичних ракет ATACMS не закрите.

Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, повідомляє РБК-Україна з посилання на "Укрінформ".

"Це рішення відкрите. Воно абсолютно не закрите. В останній розмові з державним секретарем США ми це обговорювали. Він підтвердив, що вони проводять аналіз деяких моментів, пов'язаних із застосуванням, кількістю, щоб ухвалити остаточне рішення", - заявив він.

Міністр нагадав, що Велика Британія і Франція надали Україні далекобійні ракети.

"Буде більш ніж природно, якщо Німеччина і США доєднаються до цієї коаліції", - додав Кулеба.

Передача ракет ATACMS

ATACMS - це твердопаливна балістична ракета класу "земля-земля" виробництва американської компанії Lockheed Martin з дальністю застосування до 300 км. Пусковими установками ракет ATACMS є реактивні системи залпового вогню M270 MLRS і M142 HIMARS.

Минулого року Україна стала закликати Сполучені Штати до передачі далекобійних ракет ATACMS. Завдяки їм українські військові змогли б завдавати удари по тилових районах зосередження ворога. Також для використання такого озброєння у України вже є реактивні системи залпового вогню HIMARS.

Довгий час США відхиляли прохання України, однак нещодавно президент Джо Байден підтвердив, що Вашингтон розпочав розгляд передачі ЗСУ цих ракет.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.