ua en ru

РФ та Китай направили найбільшу в історії флотилію до узбережжя США, - WSJ

РФ та Китай направили найбільшу в історії флотилію до узбережжя США, - WSJ Фото: РФ та Китай відправили флотилію до США (mil ru)

Росія та Китай цього тижня направили до узбережжя Аляски військово-морські сили. Це була найбільша в історії флотилія, які підійшла до берегів США.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Wall Street Journal.

Посадовці США у коментарі видання зазначили, що 11 російських і китайських кораблів підійшли до Алеутських островів. Судна патрулювали поблизу Аляски та не входили до американських територіальних вод.

За російськими та китайськими кораблями стежили чотири американські есмінці та літаки P-8 Poseidon.

"Це вперше в історії. Враховуючи контекст війни в Україні та напруженість навколо Тайваню, цей крок є дуже провокаційним", – сказав капітан ВМС у відставці Брент Садлер.

Представник Північного командування США підтвердив, що РФ та Китай патрулювали поблизу берегів Аляски, але кількість кораблів не уточнив. Він зазначив, що патруль не розцінювали як загрозу.

При цьому сенатор Ден Салліван з Аляски заявив, що російсько-китайський патруль був нагадуванням про те, що США вступили в "нову еру авторитарної агресії". Посольства Росії та Китаю не дало відповіді на запит видання.

Конфлікт між США та Китаєм

Нагадаємо, одна з головних причин конфлікту між Китаєм та США - це Тайвань. Пекін розглядає острів як сепаратистську провінцію, яка згодом знову опиниться під його контролем. Проте Тайвань вважає себе незалежною країною з окремою економікою та демократично обраними лідерами.

США своєю чергою надають допомогу Тайваню. На тлі цього загострився конфлікт між Вашингтоном та Пекіном.

Варто зазначити, що у червні Китай влаштував провокацію у Тайванській протоці. Китайський корабель двічі підійшов критично близько до американського есмінця та ледве не зіштовхнувся.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.