ua en ru

РФ може влаштувати теракт на Запорізькій АЕС: алгоритм дій на випадок аварії

РФ може влаштувати теракт на Запорізькій АЕС: алгоритм дій на випадок аварії Фото: війська РФ готують теракт на ЗАЕС із викидом радіації (Віталій Носач, РБК-Україна)

Ризик теракту на Запорізькій АЕС залишається високим. Щоб убезпечити себе від радіаційної загрози, слід дотримуватися інструкцій ДСНС та органів влади. При цьому до йодної профілактики треба ставитися вкрай обережно.

РБК-Україна зібрало офіційні рекомендації щодо того, як підготуватися до надзвичайної ситуації, та як діяти в разі викиду радіації.

Що треба зробити заздалегідь

Щоб бути готовим до будь-якого розвитку подій на ЗАЕС і діяти без паніки, потрібно заздалегідь виконати кілька простих кроків:

  • підготувати "тривожну валізу";
  • обговорити зі своїми рідними план дій для кожного на випадок аварії;
  • підготувати запас води на кілька днів у герметичних ємностях;
  • загорнути запас продуктів у плівку та покласти їх у шафу або в холодильник;
  • подбати про зв'язок на випадок відключення інтернету чи електроенергії (придбати радіоприймач та батарейки до нього).

Якщо стався викид радіації: покрокова інструкція

Крок 1: Стежте за оповіщеннями

Про радіаційну небезпеку має сповістити спеціальний сигнал тривоги. Почувши його треба одразу увімкнути радіо, телевізор, чи прочитати повідомлення від ДСНС, поліції, місцевих органів влади в інтернеті на офіційних сторінках їх сайтів, соцмереж. Вони оголосять про алгоритм дій для населення.

Крок 2: Перейдіть в укриття

В разі виникнення радіаційної небезпеки потрібно залишатися в приміщенні, на вулиці перебувати не можна. Найкращий варіант – перейти в укриття чи підвал.

Необхідно триматися якомога далі від зовнішніх стін будівель та дахів, бо радіація осідає саме на цих частинах споруд.

Крок 3: Максимальна ізоляція

Треба обмежити доступ зовнішнього повітря всередину приміщення. Для цього ущільнити всі вентиляційні отвори, вікна та двері скотчем або змоченою тканиною. Не можна користуватися кондиціонерами.

За можливості рекомендується перебувати в кімнаті без вікон та зовнішніх дверей. Домашніх тварин варто тримати поруч і не відпускати їх на вулицю.

Для людей, що перебувають в 50 км зоні навколо ЗАЕС, МОЗ радить використовувати захисні маски чи респіратори в разі радіоактивного вибуху, щоб зменшити потрапляння в організм небезпечних речовин. Якщо їх немає – прикрити рот хусткою, рушником чи шарфом.

Крок 4: Знезараження

На одягу може накопичуватися до 90% радіоактивних матеріалів, тому необхідно обережно зняти його та помістити в герметичний контейнер чи пластиковий пакет. Краще всі ці дії робити в рукавичках і респіраторі.

Потім слід прийняти душ та помити голову з милом. Використовувати кондиціонери для волосся не треба - вони можуть закріпити радіоактивні речовини в ньому. Також не треба терти чи дряпати шкіру, щоб запобігти потраплянню радіації в ранки.

Якщо немає можливості піти в душ – вимити з милом руки, обличчя, шию, відкриті частини тіла. В разі відсутності води – протерти вологими серветками чи вологою тканиною. Особливо ретельно протерти руки, обличчя, повії, вії та вуха.

Після знезараження треба одягнути максимально чистий одяг.

РФ може влаштувати теракт на Запорізькій АЕС: алгоритм дій на випадок аваріїКоли можна виходити на вулицю

Покидати укриття можна лише після офіційного дозволу органів влади, ДСНС або інших державних установ.

Якщо все ж потрібно вийти на вулицю, слід обов'язково користуватися респіратором, використовувати закритий та щільний одяг, рукавички, гумове взуття.

Перебуваючи на вулиці не можна палити, роздягатися, сідати на землю, купатися у водоймах, збирати гриби, ягоди, фрукти, овочі.

Після повернення з вулиці - провести знезараження, як було описано вище.

Чи треба приймати йодид калію

З огляду на ажіотаж в аптеках на йодовмісні препарати Міністерство охорони здоров'я вчергове наголошує, що проводити йодну профілактику самостійно – недопустимо!

Вона корисна тільки в окремих випадках, для конкретних категорій людей і в певних дозах.

Приймати йодид калію (стабільний йод) треба лише після офіційного оповіщення від органів влади чи ДСНС про необхідність цього. В повідомленні будуть надані всі інструкції щодо застосування препарату.

Йодна профілактика доцільна тільки в тому випадку, коли небезпека спричинена викидом радіоактивного йоду (щоб захистити щитоподібну залозу від його поглинання).

В інших випадках прийом препаратів йоду небезпечний для організму людини. "Про всяк випадок" вживати калію йодид заборонено.

МОЗ рекомендує слідкувати за інформацією від офіційних джерел і якщо є хоча б якісь сумніви – проконсультуватися з лікарем перед вживанням йодиду калію.

Що безпечно їсти та пити в разі викиду радіації

Продукти харчування, що не контактували з радіоактивними речовинами, вживати безпечно. Це їжа, що зберігалася в герметичній тарі, – коробках, банках, вакуумній упаковці, або збережена в холодильнику чи морозилці.

Перед вживанням упаковку з їжею треба протерти вологою тканиною, серветкою. Також варто протерти столи, столові прибори, посуд. Те ж саме стосується їжі та посуду для домашніх тварин. Потім серветки чи ганчірки слід покласти в пакет чи тару, що щільно закривається.

До офіційного повідомлення про безпеку, заборонено збирати та вживати їжу з городу, або ту, що перебувала на вулиці.

Заздалегідь варто подбати про запаси бутильованої води. Використовувати водопровідну воду до окремого сповіщення органів влади заборонено. Кип'ятіння води не видаляє радіоактивне забруднення.