ua en ru

РФ атакувала Слов'янськ касетними снарядами, виникли проблеми зі світлом

РФ атакувала Слов'янськ касетними снарядами, виникли проблеми зі світлом Фото: росіяни обстріляли Слов'янськ касетними боєприпасами 29 серпня (facebook.com/Vadymlyakh)

Російські війська знову обстріляли Слов'янськ на Донеччині. Окупанти застосували касетні снаряди.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на "Новини Донбасу", Facebook голови МВА Вадима Ляха.

Як пишуть "Новини Донбасу" з посиланням на свідчення місцевих жителів, війська РФ завдали удару по Слов'янську касетними боєприпасами.

Через обстріл у деяких районах пропало світло.

"Прильот" у районі БЗС

Пізніше голова Слов'янської МВА Вадим Лях розповів, що у Словʼянську знов було гучно.

"Знов прильот у районі БЗС. РСЗВ з касетним зарядом", - розповів він.

Застосування РФ касетних боєприпасів

Касетні снаряди (касетні бомби, касетні боєприпаси, касетні снаряди) - засоби ураження, різновид контейнера, що містять від двох до кількох сотень однотипних касетних бойових елементів, які розкидаються на заданій висоті над поверхнею землі. Таким чином вони забезпечують ураження більшої площі в порівнянні з боєприпасом-моноблоком.

За даними відкритих джерел, касетні конструкції здобули поширення у всіх видах засобів ураження - це і авіабомби і артилерійські снаряди, і реактивні снаряди РСЗВ та головні блоки тактичних ракет. Попри те, що касетні снаряди були заборонені у світі у 2008 році, що регулюється відповідною конвенцією, РФ продовжує їх застосовувати під час атак по Україні.

Наприклад, 29 квітня 2024 року РФ здійснила удар по Одесі балістичною ракетою з касетною бойовою частиною ОТРК "Іскандер-М". Загинуло 5 людей, ще 32 особи дістали поранення, з них 25 було ушпиталено. До того ж Росія мала в арсеналі й дозвукові крилаті ракети з касетною бойовою частиною Х-59, а в червні 2024 року касетні бойові частини з'явились й у ракет Х-101.