ua en ru

У Раді обмежують використання Telegram: що про це відомо

У Раді обмежують використання Telegram: що про це відомо Використання Telegram у ВРУ обмежать (фото: Getty Images)

У Верховній Раді обмежать використання багатоплатформового месенджера Telegram - за рекомендацією Ради національної безпеки та оборони України.

Про це повідомляє РБК-Україна із посиланням на допис народного депутата Ярослава Юрчишина у Facebook.

Які заходи безпеки впроваджують у Раді

Юрчишин, який є головою комітету ВРУ з питань свободи слова, розповів, що отримав розпорядження від апарату парламенту з новими положеннями про роботу Telegram в локальній мережі Верховної Ради.

У Раді обмежують використання Telegram: що про це відомо

Рішення апарату ВРУ щодо Telegram (скриншот: facebook.com/yaroslav.yurchyshyn)

Виходячи з нього (за рекомендацією Національного координаційного центру кібербезпеки) апарат Ради впроваджує такі заходи безпеки:

  • обов'язкова двофакторна авторизація та скасування синхронізації контактів (також необхідно блокувати доступ до комп'ютера, якщо залишаєте його без нагляду, аби сторонні особи не змогли отримати доступ до вашого акаунту)
  • заборона передачі даних, які використовуються в роботі, та службової комунікації в Telegram
  • заборона встановлювати й користуватися клієнтом Telegram на службових комп'ютерах або особистих комп'ютерах, які використовуються в службовій діяльності

Уточнюється, що блокування роботи месенджера відбувається за допомогою технічних та програмних засобів. Крім того, проводиться фіксування запитів на несанкціоновані спроби підключення до сервісу.

У Раді обмежують використання Telegram: що про це відомо

Політика використання Telegram у ВРУ (скриншот: facebook.com/yaroslav.yurchyshyn)

"Думаю, що такі заходи безпеки цілком логічні. На жаль, уже були приклади, коли сторонні особи отримували дані держпрацівників через Telegram, яким користувалися на робочих пристроях. Чи створювали фейки, як у випадку з нібито каналом спікера Руслана Стефанчука. Цим розпорядженням ми мінімізуємо ризики", - наголосив Юрчишин.

Насамкінець він зауважив, що "це стосується саме працівників апарату Ради та не обмежує використання месенджера в особистих цілях".

У Раді обмежують використання Telegram: що про це відомо

Допис Юрчишина (скриншот: facebook.com/yaroslav.yurchyshyn)