ua en ru

Виплата пенсій: в Україні враховуватимуть страховий стаж, отриманий за кордоном

Виплата пенсій: в Україні враховуватимуть страховий стаж, отриманий за кордоном Фото: Рада в цілому проголосувала за законопроект про обчислення страхового стажу 25 квітня (Віталій Носач, РБК-Україна)

25 квітня Рада в цілому проголосувала за законопроект про обчистення страхового стажу №9453 в Україні. Зокрема, він дозволить враховувати закордонний стаж.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram нардепа Олексія Гончаренка, уряд online.

Згідно цього законопроекту, за словами нардепа, розмір пенсії обчислюється пропорційно до страхового стажу, набутого в Україні, для осіб, які працювали як в Україні, так і за її межами. А стаж роботи, набутий в державах колишнього СРСР, зараховується до загального страхового стажу.

"Також визначаються умови пенсійного забезпечення для військових, які набули страховий стаж в РФ. Крім того, буде здійснюватись щорічна ідентифікація пенсіонерів, які тимчасово проживають за кордоном, щоб продовжувати їм виплати пенсій", - додав Гончаренко.

Що не прийняли

Водночас, як зазначив він, в нормах законопроекту йшлося і про збільшення пенсії працівникам ДБР.

"Але це рішення провалено", - констатував нардеп, додавши, що "за" проголосували 303 нардепа.

Переваги прийняття законопроекту

Як зазначає уряд online, прийняття цього законопроекту розв'язує низку проблемних питань із призначенням пенсій, які виникли через початок повномасштабної російської агресії.

Зокрема:

  • спрощується механізм відновлення виплати пенсій для кримчан. Скасовано вимогу отримання інформації від Пенсійного фонду рф. Відтепер людині, яка переїхала з Криму, достатньо подати заяву, в якій зазначити, що вона не отримує пенсію в Криму і бажає її отримувати в України;
  • для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечення;
  • до страхового стажу при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься робота на країну-агресора після 2014 року.