ua en ru

Прокурор МКС відреагував на відмову Монголії заарештувати Путіна

Прокурор МКС відреагував на відмову Монголії заарештувати Путіна Фото: прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан (Віталій Носач, РБК-Україна)

Головний прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан відреагував на відмову Монголією арештувати російського диктатора Володимира Путіна під час його офіційного візиту до країни. Він наголосив, що у Римському статуті є спеціальна процедура щодо роботи з такими випадками.

Про це він сказав у відповідь на питання кореспондента РБК-Україна.

"Що стосується Монголії, так це публічна інформація, що Путін там був. Є спеціальна процедура в Римському статуті щодо роботи з такими випадками, коли держава не співпрацювала із судом. Відповідно це все контролюється суддями. Надалі коментувати не буду. Але судді цього свідомі. Ми знаємо що відбулося", - сказав Карім Хан.

Він пояснив, що зазвичай, якщо трапляються такі випадки, як ігнорування виконати ордер на арешт, то відбувається генеральне засідання усіх держав членів (які є підписантами Римського статуту - ред. ) і відповідно приймається рішення.

Із заявою також виступив своєю чергою генпрокурор України Андрій Костін. Він заявив, що Україна веде з партнерами роботу щодо того, аби країна, яка проігнорувала вимогу МКС "відчула наслідки".

Що відомо про візит Путіна до Монголії

Нагадаємо, що 2 вересня російський диктатор прилетів до Монголії з візитом на запрошення президента країни Ухнагійна Хурелсуха. Ця поїздка Володимира Путіна стала першим візитом диктатора до країни, яка ратифікувала Римський статут. Відповідно Монголія, яка і є зокрема підписантом, мала арештувати Путіна, але цього не зробила. В уряді Монголії своєю чергою відмову пояснили залежністю країни від російських енергоносіїв.