ua en ru

Прокурор МКС скасував візит до Сектору Газа перед анонсом ордера на арешт Нетаньяху, - Reuters

Прокурор МКС скасував візит до Сектору Газа перед анонсом ордера на арешт Нетаньяху, - Reuters Фото: прокурор МКС Карім Хан (Getty Images)

Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан скасував візит у Сектор Газа того самого дня, коли повідомив про запит на видачу ордерів на арешт лідерів Ізраїлю і ХАМАС.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

За словами джерел видання, планування візиту велося протягом кількох місяців спільно з американськими чиновниками.

Джерела заявляють, що рішення Хана запросити ордер МКС порушило підтримані Вашингтоном і Лондоном плани щодо відвідування прокурором і його командою Сектора Газа та Ізраїлю.

Суд мав зібрати на місці докази воєнних злочинів і надати ізраїльським лідерам першу можливість представити свою позицію і будь-які дії, яких вони вживають у відповідь на звинувачення у воєнних злочинах.

Запит Хана на видачу ордера на арешт прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху - перша спроба суду затримати чинного главу держави, підтримуваного Заходом.

Офіс прокурора МКС повідомив, що рішення про запит ордерів на арешт лідерів Ізраїлю і ХАМАСу ухвалили відповідно до його підходу до всіх справ, на підставі оцінки прокурора щодо наявності достатніх доказів і думки про те, що негайне витребування ордерів на арешт може запобігти продовженню злочинів.