ua en ru

Продали землю за безцінь. СБУ затримала мера Мукачева Балогу та голову райради

Продали землю за безцінь. СБУ затримала мера Мукачева Балогу та голову райради Фото: СБУ затримала мера Мукачева Балогу та голову райради (t.me/SBUkr)

Міського голову та голову районної ради одного із міст Закарпатської області викрито на причетності до корупційних схем.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал Служби безпеки України (СБУ).

Згідно з даними РБК-Україна у правоохоронних органах, мова йде про:

  • Андрія Балогу, міського голову Мукачева;
  • Михайла Ланьо, голову Мукачівської районної ради.

Що сталось

Згідно з матеріалами справи, обидва посадовці зловживали службовим становищем з метою продажу за заниженою вартістю земельної ділянки у центрі міста площею понад 3 га.

Організатором схеми виступив голова районної ради. Зокрема він є впливовим авторитетом у кримінальному середовищі регіону. Ба більше, в минулому він двічі обирався народним депутатом, у тому ж числі й від забороненої "Партії регіонів".

Міський голова, своєю чергою, під час сесії міської ради забезпечив прийняття рішення щодо продажу ділянки за ціною, яка була заниженою у майже 9 разів. Покупцем виступало приватне товариство, фактичним контролером якого є голова районної ради.

"Підставою для цього стала експертна грошова оцінка із заниженою вартістю ділянки. За матеріалами справи, за "занижений висновок" власникам компанії-оцінювачки дали хабар. Унаслідок таких оборудок із землю з ринковою вартістю 84,6 млн грн - продали за 9,6 млн грн", - додає СБУ.

У тому ж числі міський голова надав вищезгаданому товариству розтермінування платежу на 6 місяців.

Фото: СБУ затримала мера Мукачева Балогу та голову райради (t.me/SBUkr)

Що загрожує

Співробітники СБУ та Національного антикорупційного бюро (НАБУ) затримали:

  • міського голову;
  • голову районної ради;
  • ексначальника відділу комунальної власності та земельних відносин міської ради.

Посадовцям й двом власникам компанії-оцінювачки та оцінювачу, готується повідомлення про підозру за статтями Кримінального Кодексу України:

  • ст. 358 - підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів;
  • ст. 364 - зловживання владою або службовим становищем;
  • ст. 368-4 - підкуп особи, яка надає публічні послуги.

У Львові ліквідували корупційну схему, яка в час війни діяла в міськраді. На одержанні чергового хабаря було затримано чиновника Львівської міської ради.