ua en ru

Зеленський провів переговори з прем'єром Японії: що відомо

Зеленський провів переговори з прем'єром Японії: що відомо Фото: прем'єр-міністр Японії Фуміо Кісіда (Віталій Носач, РБК-Україна)

Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Японії Фуміо Кісідою 29 серпня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters.

Кісіда заявив, що Японія планує продовжувати підтримувати Україну. Прем'єр також засудив триваючі напади Росії на Україну.

Зазначимо, що раніше Кісіда вже заявляв, що хоче допомогти Україні, оскільки його адміністрація побоюється, що перемога Росії підштовхне Китай до нападу на Тайвань і втягне його країну в регіональну війну.

Повідомлення української сторони

За підсумками розмови з Кісідою Зеленський подякував йому за всебічну допомогу, зокрема підтримку української формули миру.

Президент також запросив Японію взяти участь у підготовці Глобального саміту миру.

"Цінуємо декларацію G7 про безпекові гарантії для України, ухвалену під час японського головування. На часі - укладення відповідних двосторонніх угод у межах декларації. Готові розпочати цей переговорний процес із Японією якнайшвидше", - повідомив він.

Зеленський також розповів Кісіді про зусилля, яких докладає Україна для продовження дії "зернового коридору", зокрема шляхом створення альтернативних маршрутів. Він зазначив, що Україна готова й надалі виступати гарантом світової продовольчої безпеки.

Політики також обговорили підготовку Конференції з питань відновлення України, запланованої у Японії на початок наступного року, та скоординували кроки напередодні важливих міжнародно-правових заходів.

Що цьому передувало

РБК-Україна повідомило, що Кісіда ініціював телефонні переговори з Зеленським. Повідомлялося, що політики можуть обговорити підтвердженні солідарності Японії з Україною, а також анонс нового пакету допомоги для Києва.

Нагадаємо, що Японія хоче пом'якшити обмеження на експорт летальної зброї. Зазначається, що держава хоче підтримати тих, хто зазнав військового вторгнення, натякаючи на Україну.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.