ua en ru

Представники бізнесу спрогнозували можливі наслідки майбутнього збільшення податків

Представники бізнесу спрогнозували можливі наслідки майбутнього збільшення податків Прем'єр-міністр Денис Шмигаль (фото: kmu.gov.ua)

Представники бізнесу прогнозують посилення тіньового сектору економіки, прискорення закриття бізнесів, перенесення капіталів за кордон через ініціативу уряду України щодо підвищення податкового тиску на бізнес та населення.

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна про збільшення податків та наміри держави зібрати додатково 500 млрд грн в бюджет до кінця року.

"Компенсацією очікуваних сотень мільярдів гривень нових податків для бюджету може бути посилення тіньового сектору, прискорення закриття бізнесів, перенесення капіталів за кордон", - прогнозує президент Українського союзу промисловців та підприємців Анатолій Кінах.

Аналогічних думок дотримується перший віце-президент Торгово промислової палати Михайло Непран. На його переконання, від урядових податкових ініціатив у їх нинішньому вигляді постраждають в першу чергу види бізнесу, до яких буде застосовано податок з обороту. Це переважно компанії зі складними технологічними ланцюжками. Якщо при цьому не відбуватиметься відповідна боротьба з "чорним" і "сірим" бізнесом, то потерпатиме від збільшення податкового навантаження переважно "білий" бізнес.

Окрім збільшення податкового навантаження податок з обороту зробить неконкурентними українські товари таких галузей як машинобудування та металургія. Вийде так, що при купівлі імпортного товару споживачеві доведеться платити податків менше, ніж при купівлі товару вітчизняного виробництва.

В Українському союзі промисловців та підприємців також очікують, що підвищення податків для підприємців найбільше відіб'ється на ФОПах і зробить їхню діяльність ще складнішою.