ua en ru

Посприяв депортації 1700 осіб. Колаборанту в Херсонській області повідомили про підозру

Посприяв депортації 1700 осіб. Колаборанту в Херсонській області повідомили про підозру Фото: Колаборанту в Херсонській області повідомили про підозру (Getty Images)

Колишньому начальнику "Північної виправної колонії № 90" заочно повідомили про підозру за фактами депортації та примусового переміщення понад 1700 осіб. Всі вони були засуджені та утримувалися в установах відбування покарань Херсонської області.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на повідомлення Офісу генерального прокурора в Facebook.

Екс-начальнику колонії інкриміновано порушення законів та звичаїв війни (ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 КК України).

За даними слідства, підозрюваний з перших днів російської окупації перейшов на бік ворога. Згодом він обійняв псевдопосаду так званого "начальника Управления службы исполнения наказаний по Херсонской области".

У підпорядкуванні незаконно створеного загарбниками органу були всі захоплені установи виконання покарань регіону.

На цій посаді підозрюваний керував незаконним переміщенням осіб, які утримувалися в установах кримінально-виконавчої служби.

Протягом жовтня-листопада минулого року за наказом підозрюваного будо депортовано до колоній РФ та тимчасово окупованих територій Україна понад 1700 осіб. Зокрема, їх незаконно вивезли з колоній Херсонської області та Снігурівської колонії Миколаївської області із застосуванням примусу на спецавтівках.

Наразі українській стороні вдалося встановити місця перебування 43 вивезених, доля інших залишається невідомою.

Посприяв депортації 1700 осіб. Колаборанту в Херсонській області повідомили про підозру

Херсонська область

Від початку російського вторгнення в Україну територія регіону перебуває під постійними ударами росіян. На початку березня минулого року ЗСУ втратили контроль над містом Херсон, при цьому російські війська окупували практично всю територію області. На початку листопада ЗСУ деокупували правобережну частину Херсонської області з Херсоном.

Однак лівий берег регіону досі перебуває під російською окупацією. Саме з цієї території росіяни практично щодня запускають безпілотники для розвідки.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.