ua en ru

Попит на валюту впав: НБУ скоротив продаж валюти із резервів на 20%

Попит на валюту впав: НБУ скоротив продаж валюти із резервів на 20% Фото: НБУ продав у серпні 2,7 млрд доларів (Віталій Носач, РБК-Україна)

Національний банк України у серпні 2024 року продав на міжбанківському валютному ринку 2,679 млрд доларів, що на 19,2% менше, ніж у липні (3,316 млрд доларів).

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на дані НБУ.

Обсяг інтервенцій виявився мінімальним із квітня.

Попит на валюту впав: НБУ скоротив продаж валюти із резервів на 20%

З початку року НБУ продав на міжбанку 20,165 млрд доларів.

Попит на валюту впав: НБУ скоротив продаж валюти із резервів на 20%

У серпні Україна отримала транш на 4,5 млрд доларів від Європейського Союзу та 3,9 млрд доларів від США. Таким чином, з початку року допомога досягла 24,5 млрд доларів.

У результаті витрати НБУ на підтримку курсу гривні менші, ніж допомога Києву. У серпні міжнародні резерви України мають збільшитись.

Курс долара у серпні

Безготівковий ринок балансується за рахунок продажу валюти Нацбанком. НБУ реагує на ситуацію на ринку, знижуючи чи піднімаючи курс інтервенцій. За підсумками торгів центробанк встановлює офіційний курс.

НБУ в серпні призупинив девальвацію гривні після стрибка курсу долара в липні, який спричинив зростання негативних очікувань.

Курс долара коливався протягом серпня у вузькому діапазоні від 41 до 41,35 грн/долар. За місяць зріс на 0,4% - до 41,19 грн/долар. З початку року долар подорожчав на 8,4%.

Курс на готівковому ринку залежить від міжбанку. За місяць курс зріс на 10 копійок до 41,40 грн/долар.

Аналітики прогнозують помірне зростання курсу долара до кінця року – до 42-42,5 грн/долар.