ua en ru

План перемоги "на столі" у Байдена, Гарріс та Трампа. Головні підсумки візиту Зеленського до США

План перемоги "на столі" у Байдена, Гарріс та Трампа. Головні підсумки візиту Зеленського до США Фото: президент України Володимир Зеленський та президент США Джо Байден у Білому домі (president.gov.ua)

Поїздка президента Володимира Зеленського до США вийшла максимально насиченою. Україна заручилася допомогою на рекордну суму, представила "план перемоги" і, схоже, стане однією з найгучніших тем президентських перегонів в Америці.

РБК-Україна підбиває головні підсумки.

Зміст

Скандал через поїздку до Пенсільванії

Візит розпочався із відвідування заводу боєприпасів у Скрентоні, штат Пенсільванія. Він повністю завантажений під потреби України для виробництва снарядів калібру 155 мм. Потім на зустрічі з губернатором Джошем Шапіро та місцевими топ-демократами підписали угоду про співпрацю штату із Запорізькою областю. Серед головних напрямів - енергетика, аграрний сектор та оборона.

Завод у Скрентоні (у рідному для президента Джо Байдена місті) - знакове підприємство для передвиборчої кампанії демократів. У Білому домі часто наводили завод як приклад того, що військова допомога Україні створює робочі місця. Крім того, Пенсільванія є ключовим штатом, що "вагається". Результат виборів тут цілком імовірно визначить, хто стане наступним президентом США.

План перемоги "на столі" у Байдена, Гарріс та Трампа. Головні підсумки візиту Зеленського до США

Фото: Володимир Зеленський на армійському заводі в Пенсільванії (t.me/ V_Zelenskiy_official)

Той факт, що серед тих, хто супроводжував Зеленського, не було жодного республіканця, став приводом для скандалу. Зокрема це розцінили як відкриту підтримку Камали Гарріс. І у штабі Дональда Трампа не втратили можливість звинуватити президента у втручанні у вибори.

Сам він заявив, що Зеленський нібито хоче перемоги Гарріс і зробив різкий випад на його адресу. "Я думаю, що Зеленський - найбільший продавець в історії: щоразу, коли він приїжджає в країну, він йде з 60 млрд доларів", - сказав Трамп і пообіцяв, що у разі перемоги змінить підхід США до України.

Детальніше читайте у матеріалі "Небезпечна риторика? Чи є загроза від різких заяв Трампа про Зеленського та війну в Україні".

Спікер Палати представників Майк Джонсон вимагав звільнити посла України Оксану Маркарову. За те, що при організації поїздки до Скрентона вона нібито спеціально не запросила республіканців. До того ж республіканець Джеймс Комер, який очолює комітет нагляду та підзвітності Палати, ініціював розслідування поїздки на завод. Він зажадав пояснити, чи був "передвиборчий захід Гарріс" (так у середовищі трампістів трактують поїздку Зеленського) профінансовано американськими платниками податків.

Далі Трамп продовжив скаржитися на Зеленського. "Президент України знаходиться в нашій країні. Він робить брудні маленькі випади у бік вашого улюбленого президента, мене", - сказав він і додав, що той "відмовляється йти на угоду" з Путіним і завершити війну.

Після таких гучних слів стало зрозуміло, що Трамп навмисно зриває зустріч із Зеленським, на якій той хотів уявити план перемоги. Але зрештою президент України затримався на один день і зустріч відбулася.

Докладніше про те, як Україна опинилася в епіцентрі виборів у США і чому Трамп вирішив зустрітися із Зеленським, читайте у колонці заступника головного редактора РБК-Україна Мілана Лєліча.

Головні заяви про війну та мир

На заходах 79-ї Генеральної асамблеї ООН Зеленський зробив низку важливих заяв. На пленарному засіданні Саміту майбутнього він наголосив, що Україна потребує миру та стабільного розвитку.

"Ми готуємо документ, який представимо на другому Саміті світу. Я запрошую всіх лідерів, нації й надалі підтримувати наші спільні зусилля заради справедливого та мирного майбутнього. Путін вкрав чимало, але йому ніколи не вдасться вкрасти майбутнє світу", - сказав президент.

Потім на Раді безпеки ООН висловив сподівання, що якось у цій залі скажуть, що війна РФ проти України завершилася. Але не тому, що хтось втомився від війни чи щось виторгували у Путіна. А тому, що почне працювати Статут ООН. "Він має запрацювати. Наше українське право на самооборону має взяти гору", - заявив Зеленський.

План перемоги "на столі" у Байдена, Гарріс та Трампа. Головні підсумки візиту Зеленського до США

Фото: Володимир Зеленський на Раді безпеки ООН заявив про те, що Росія готує атаку на атомну енергетику (president.gov.ua)

Росія не має відповідей на питання, чому вона "перемагає" школи та лікарні і воює за знеструмлення сусідньої країни. Путіну нема чого сказати з приводу того, чому він намагається залучити Білорусь і де-факто робить Іран та Північну Корею своїми спільниками. А із наближенням зими Росія діє цинічно у спробах знищити українську енергетику.

"Вони готуються атакувати наші атомні електростанції, три з них. Якщо Росія готова зайти так далеко, то нічого з того, що ви цінуєте, для Москви не має значення", - сказав він.

Щоб наблизитись до завершення війни, потрібно провести другий Саміт світу. Україна запрошує всіх приєднатися до процесу - Китай, Бразилію, Індію, країни Африки, Латинської Америки, Близького Сходу тощо, додав президент.

Пізніше в інтерв'ю ABC News він скаже, що план перемоги має зміцнити Україну. "Це дуже важливо. Я думаю, що ми ближче до миру, ніж ми думаємо. Ми ближче до закінчення війни", - зазначив Зеленський.

Велику промову на Генеральній асамблеї він розпочав із російських ядерних погроз. І заявив, що удари по енергетиці - це один із методів Путіна у спробі "замучити мільйони українців". Наразі диктатор планує атаки на АЕС. При цьому отримує детальну інформацію за допомогою супутників інших країн. Але будь-який удар, будь-яка критична аварія може призвести до ядерної катастрофи.

"Якщо, не дай боже, Росія спровокує ядерну катастрофу на одній з наших АЕС, радіація не буде зважати на державні кордони, і, на жаль, різні нації відчують на собі її руйнівні наслідки", - заявив президент.

Він також пройшовся по альтернативних "мирних планах". За його словами, вони не лише нехтують інтересами України, а й дають Путіну простір для продовження війни. Тому необхідно забезпечити цілісність країни, домогтися виведення окупантів і запобігти другої чи третьої фази вторгнення РФ.

Заяви про війну та про те, як вона має закінчитися, звучали не лише з його вуст. Президент США Джо Байден наголосив, що світ не має права втомлюватися від України, а також пообіцяв, що Америка не відмовиться від підтримки.

Детальніше читайте у матеріалі "Востаннє як президент. Головне із прощальної мови Байдена в ООН".

Велика військова допомога

Адміністрація Байдена оголосила пакет на 375 млн доларів. До нього увійдуть боєприпаси "повітря-земля", боєприпаси для HIMARS, артилерійські снаряди, протитанкові системи, БТР, автомобільна техніка, катери, стрілецька зброя тощо.

План перемоги "на столі" у Байдена, Гарріс та Трампа. Головні підсумки візиту Зеленського до США

Фото: президент США Джо Байден оголосив допомогу Україні на рекордні майже 8 млрд доларів (president.gov.ua)

А трохи пізніше стало відомо, що президент Байден санкціонував рекордну допомогу на 7,9 млрд доларів. Вона передбачає передачу засобів ППО, безпілотників та додаткової системи Patriot. А також вперше - крилатих авіабомб великої дальності Joint Stand-off Weapon (JSOW).

Ці боєприпаси можуть запускатись з винищувачів F-16. Мають висувні крила, які допомагають бити по цілях на відстані до 130 км. Версій існує кілька, але очікується, що Україна отримає варіант із касетними боєприпасами.

Докладніше про те, що це за зброя, читайте у матеріалі "Відповідь КАБам? У чому плюси авіабомби JSOW і чи зможе Україна використати її на повну".

Крім того, цього тижня стало відомо, що Німеччина виділить додаткові 170 млн євро на енергетику і близько 400 млн євро на військову допомогу. За ці кошти буде закуплено кошти ППО, танки, безпілотники, боєприпаси та запчастини. Причому лише кілька днів тому Берлін уже оголошував про передачу 22 танків, 12 самохідних гаубиць Panzerhaubitze 2000 та десятків тисяч снарядів.

На візит до США покладалися великі надії і з тієї точки зору, що очікувалося, що західні партнери нарешті знімуть заборону ударів далекобійною зброєю вглиб РФ. Рішення поки немає. Хоча міністр закордонних справ Великобританії Девід Леммі вважає, що воно можливе ще до початку зими.

Як пише NYT, американська розвідка побоюється, що "зелене світло" з боку Вашингтона лише посилить агресію Москви. The Times вийшло з публікацією, що Зеленський залишить США без дозволу на удари ракетами по Росії.

План перемоги знову без деталей

Напередодні Зеленський провів закриту зустріч із Байденом та представив план перемоги, про який активно говорять більше місяця. Але знову без особливих подробиць. "Дозвольте мені бути відвертим. Росія не переможе у війні", - обмежився Байден і пообіцяв подальшу допомогу.

Відомо, що сторони скоординували погляди та консультуватимуться щодо наступних кроків. Лідери обговорили дипломатичні, економічні та військові аспекти плану, детально його вивчать у найближчі тижні. Прогрес мають розглянути на наступній зустрічі. Вона відбудеться 12 жовтня у Німеччині у рамках засідання контактної групи у форматі "Рамштайн".

План перемоги "на столі" у Байдена, Гарріс та Трампа. Головні підсумки візиту Зеленського до США

Фото: кандидатка у президенти США Камала Гарріс заявила, що пропозиції щодо капітуляції України неприйнятні (president.gov.ua)

Як і планувалося, Зеленський показав план кандидатці у президенти Камалі Гарріс (Демократична партія). Вона наголосила, що жодні питання про війну не можуть вирішуватись без України. Хоча "деякі в США" і намагаються змусити Україну поступитися територією.

"Ці пропозиції звучать подібно до пропозицій Путіна. Але це не пропозиції миру - це пропозиції капітуляції. Це небезпечно і неприйнятно", - додала вона, вочевидь натякаючи на сигнали з республіканського табору.

Перед зустріччю в нью-йоркському хмарочосі Trump Tower республіканський кандидат ухилився від відповіді на запитання, чи має Україна поступитися територією, заявивши, що потрібен мир. А вже на ній пролунали слова про те, у них загальний погляд, що війну слід зупинити. Трамп похвалився хорошими відносинами з Путіним, у відповідь Зеленський висловив сподівання, що його вдносини з Трампом все ж кращі. "Для танго потрібні двоє", - сказав останній, маючи на увазі мирні переговори між Україною та РФ.

Зустріч тривала близько години. Після неї Трамп заявив, що хоче "справедливої ​​угоди для всіх". За його словами, він багато чого дізнався на переговорах із Зеленським. "Нам треба зробити все, щоб чинити тиск на Путіна, щоб той зупинив війну", - сказав український президент.

Під кінець Зеленський запросив Трампа відвідати Україну, на що той відповів, що приїде. "Це прекрасна країна, чудова погода, чудово все", - додав він.

***

План перемоги досі відомий лише в загальних рисах. Він складається з п'яти пунктів, містить цифри та обсяги військової допомоги, дипломатичні та політичні кроки, запрошення України до НАТО. План має змусити Москву погодитись на завершення війни, причому без поступок з боку Києва.

Його перспективи поки не зрозумілі. Як пише The Wall Street Journal, план "не вразив" адміністрацію Байдена, оскільки більше нагадує прохання про додаткову зброю і нібито не схожий на повноцінну стратегію перемоги.

Докладніше про те, як у США сприйняли план перемоги Зеленського і чи буде "зелене світло", читайте у статті РБК-Україна.